Посол Фельдгузен: Пріоритет Німеччини в Україні – це допомога на Сході

Новини
Анка Фельдгузен, посол ФРН в Україні Фото: investigator.org.ua

Серед проєктів, які Німеччина реалізує  на Сході України – поліпшення інфраструктури, водопостачання та допомога тимчасово переміщеним особам.

Про це Центру журналістських розслідувань в ексклюзивному інтерв’ю повідомила Надзвичайний і Повноважний Посол ФРН в Україні Анка Фельдгузен. 

“В нас є і програма кредиту, щоб міста могли придбати квартири для цих людей (тимчасово переміщеним особам – ред.). Є різні методи, щоб їм дати місце проживання. Також дуже важливі психо-соціальні заходи для цих людей, які дуже часто травмовані, особливо діти. Думаю, саме це є пріоритетним”, – сказала Фельдгузен. 

Також, за її словами, Німеччина надає допомогу Міністерству надзвичайних ситуацій.

“Ми, передали десь 8-10 спеціалізованих машин – так званих Rapid Intervention Vehicles (спецавтомобілі швидкого реагування – ред.), вони трохи схожі на ambulance. Вони дуже швидко можуть дістатися до місця катастрофи чи ДТП та надати жертвам перші заходи допомоги. Або, наприклад, вирізати заблокованих людей з машини, яка потрапила в ДТП”, – зазначила посол.

За її словами, рятівники Маріуполя вже повідомили їй про успішний досвід застосування цих автомобілей. 

Загалом в Донецькій області за донорської допомоги Німеччини було реалізовано 108  проектів, що стосуються водопостачання, і 66 – в Луганській. 207 проектів з підтримки мікробізнесу в Донецькій області і 148 – в Луганській області. Також було відремонтовано близько 200 шкіл та дитячих садків, повідомила пані посол.

Раніше Центр журналістських розслідувань писав про непрозорі витрати коштів у межах програм, що виконуються Українським фондом соціальних інвестицій і фінансується урядом Німеччини через державний банк KfW.

Нагадаємо: 

  • За 5 років Федеративна Республіка Німеччина тільки на двосторонню допомогу Україні виділила 1,2 млрд євро, повідомила Надзвичайний і Повноважний Посол ФРН в Україні Анка Фельдгузен. 
  • В Україні зараз реалізується 22 проекти Міжнародної технічної допомоги (МТД) загальною сумою 316 млн дол, які пройшли перереєстрацію у міністерстві економіки, торгівлі та сільського господарства – дані Мінекономіки.
  • Уряд Австрії виділив один мільйон євро гуманітарної допомоги на підтримку мешканців сходу України і розмінування Донбасу. Про це повідомляє Міністерство закордонних справ України