Активісту Едему Бекірову зроблять чергову операцію – дружина

Новини
Кримськотатарський активіст Едем Бекіров в аеропорту «Бориспіль», Київ, 07.09.2019 Фото: president.gov.ua

Кримськотатарському активісту Едему Бекірову, звільненому з російського ув’язнення в окупованому Криму, планують зробити ще одну операцію, він продовжує перебувати в лікарні.

Про це агентству Укрінформ повідомила членкиня Меджлісу кримськотатарського народу, дружина активіста Гульнара Бекірова.

«Триває його лікування в Інституті ортопедії і травматології в Києві. Три тижні зараз його «прокапали». 25 листопада планується в «Феофанії» ще одна операція стентування судин ніг», – розповіла Бекірова.

За її словами, родина чекає, що він повернеться додому в Новоолексіївку на Херсонщині на початку грудня.

Бекірова також повідомила, що в лікарні її чоловіка відвідують і кияни, і жителі інших регіонів, а також кримчани, в тому числі родичі політв’язнів. «Це дуже зворушливо, емоційно», – розповіла вона.

Як повідомлялось, 7 вересня у київському міжнародному аеропорту «Бориспіль» зустріли українських політв’язнів і військовополонених моряків ВМСУ, яких доставити з Росії в результаті обміну утримуваних осіб між Україною та РФ. Серед 35 звільнених громадян Украіни був і Едем Бекіров.

10 вересня Едему Бекірову лікарі київської клінічної лікарні «Феофанія» провели операцію.

На початку жовтня кримськотатарському активісту зробили ще одну операцію по стентуванню судин ніг.

Нагадаємо:

  • 12 грудня на адмінкордоні з Кримом на російському КПП співробітники ФСБ затримали кримськотатарського активіста, жителя Новоолексіївки Херсонської області Едема Бекірова, який їхав на півострів провідати свою 78-річну матір. У січні 2018 року Бекіров переніс складну операцію на серці, в ході якої йому були встановлені 4 шунти. Він носить знімний протез на правій нозі (нижче коліна).
  • ФСБ висунула активісту офіційне обвинувачення «в незаконному обороті зброї і незаконній передачі, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин (ч. 2 ст. 222 і ч.2 ст. 222.1 КК РФ)».
  • 11 червня ЄСПЛ зобов’язав владу Росії негайно помістити в лікарню важкохворого Бекірова, який утримується в сімферопольському СІЗО окупованого Криму. Це рішення не було виконано. 10 липня ЄСПЛ зобов’язав уряд РФ провести незалежне медичне обстеження Бекірова.
  • 27 серпня «Центральний райсуд» Сімферополя змінив запобіжний захід Едему Бекірову з утримання під вартою на зобов’язання з’являтися до суду.