Митрополит Епіфаній закликав Кабмін ухвалити рішення про власність собору ПЦУ в Сімферополі, який забирають окупанти

Топ-Новости
Кафедральный собор святих рівноапостольних князів Володимира та Ольги ПЦУ в Сімферополі Фото: RFE/RL

Предстоятель Православної церкви України, митрополит Епіфаній закликав Кабінет міністрів України ухвалити рішення щодо права власності на приміщення Кафедрального собору святих рівноапостольних Володимира і Ольги в Сімферополі, який у Кримської єпархії ПЦУ забирають окупанти.

Про це митрополит Епіфаній написав на своїй сторінці у Facebook.

Він нагадав, що тривалий час в анексованому Криму грубо порушується одне з основоположних прав людини – на свободу совісті та релігії.

«Днями російський суд в касаційній інстанції знову відмовився захистити це право від сваволі державних чиновників. Архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент разом з громадою бореться за право молитися в кафедральному соборі святих Володимира і Ольги в м. Сімферополі, з якого їх насильно викидає російська держава», – написав предстоятель ПЦУ.

Крім того вказав він, окупаційна влада також намагається знести храм Української Церкви в Євпаторії.

«Закликаю український уряд нарешті ухвалити рішення, яке, на жаль, так і не було ухвалене впродовж попередніх років, для розв‘язання питання власності на приміщення собору і єпархіального управління в м. Сімферополі. Цей крок продемонструє юридичну і моральну підтримку українській громаді Криму з боку нашої держави і дасть можливість більш ефективно захистити її права на міжнародному рівні», – вказав митрополит Епіфаній.

«А російську владу знову закликаю – схаменіться і припиніть злочин проти законів людських та Закону Господнього! Згадайте прикру долю радянських атеїстів та не повторюйте їхнього шляху, зазіхаючи на храми Божі», – додав він.

14 листопада Арбітражний суд Центрального округу російської Калуги відхилив касаційну скаргу представників Кримської єпархії Православної церкви України, які оскаржили рішення «міністерства майнових і земельних відносин Криму» про розірвання договору оренди будівлі, в якій розміщується собор ПЦУ в центрі Сімферополя.

Нагадаємо:

  • 28 червня 2019 року «Арбітражний суд Республіки Крим» зобов’язав Кримську єпархію ПЦУ (раніше УПЦ КП – ред.) передати будівлю єдиного в Сімферополі кафедрального собору святих Володимира і Ольги «міністерству майнових і земельних відносин Криму», робітники якого вже почали будівельні роботи в будівлі без відома єпархії.
  • 24 липня архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент після повернення до Сімферополя виявив, що з храму вкрали всі церковні речі Кримського єпархіального управління.
  • Синод Православної церкви України закликав посилити міжнародні санкції проти Росії і конкретних посадових осіб відповідальних за розграбування собору святих Володимира і Ольги ПЦУ в Сімферополі та причетних до порушення права на свободу совісті та віросповідання у окупованому Криму.
  • У серпні 2019 року стало відомо, що земельну ділянку, виділену Сімферопольською міськрадою в 2013 році Кримській єпархії УПЦ КП для будівництва храму, окупаційна «влада» Сімферополя передала римо-католицькій громаді для будівництва кафедрального собору.
  • За словами владики Климента, за п’ять років окупації Криму Росією українська церква залишилась єдиним консолідуючим фактором для українців, які мешкають на півострові. Саме церква дозволяє їм зберігати свою національну культуру і свою українську ідентичність.
  • Українська громада окупованого Криму готує звернення до ЄСПЛ, який розглядає справу про знищення храму Православної церкви України у Сімферополі.