За час окупації українська церква залишилась єдиним консолідуючим фактором українства в Криму – архієпископ Климент

Новини

За п’ять років окупації Криму Росією українська церква залишилась єдиним консолідуючим фактором для українців, які мешкають на півострові. Саме церква дозволяє їм зберігати свою національну культуру і свою українську ідентичність.

Про це архієпископ Сімферопольський і Кримський Православної церкви України Климент заявив у програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).

«На запитання, хто чи що може консолідувати українське суспільство, дуже добре може відповісти досвід церкви цих п’яти років. Після того, як Крим перейшов під контроль Російської Федерації, єдиним консолідуючим фактором українства Криму, православних християн різних національностей, які себе ототожнюють з Україною, стала церква. В церкві не було політики, будь-яких політичних акцій і заходів, але була молитва, була віра, і було прагнення зберегти свою національну культуру, зберегти свою українську ідентичність», – сказав владика Климент.

За його словами, переслідування окупаційною «владою» української церкви, зокрема і рішення забрати будівлю, в якій знаходиться єдиний в Сімферополі храм ПЦУ – «це удар по українцях, по громадянам України».

«Це по суті етнічний геноцид, який зараз робить Російська Федерація всупереч будь-яким міжнародним нормам, правилам», – зазначив архієпископ.

При цьому він підкреслив, що попередня українська влада, незважаючи на всі звернення до неї, не переймалась проблемами української церкви в окупованому Криму.

«Щоб розуміти, наскільки серйозною є проблема нашої церкви: на міжнародному форумі з питань релігійної свободи, зібраному місяць тому Державним департаментом США у Вашингтоні, це питання розглядалося на рівні Державного секретаря і воно під контролем знаходиться. На превеликий жаль, за п’ять років я не відчув підтримки з боку нашого уряду, який був, і в мене складалося враження, що для Сполучених Штатів Америки, для світової спільноти, політичне питання церкви важливіше, ніж для власної держави», – вказав владика Климент.

Нагадаємо:

  • 28 червня 2019 року «Арбітражний суд Республіки Крим» зобов’язав Кримську єпархію ПЦУ (раніше УПЦ КП – ред.) передати будівлю єдиного в Сімферополі кафедрального собору святих Володимира і Ольги «міністерству майнових і земельних відносин Криму», робітники якого вже почали будівельні роботи в будівлі без відома єпархії.
  • 24 липня архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент після повернення до Сімферополя виявив, що з храму вкрали всі церковні речі Кримського єпархіального управління.
  • Синод Православної церкви України закликав посилити міжнародні санкції проти Росії і конкретних посадових осіб відповідальних за розграбування собору святих Володимира і Ольги ПЦУ в Сімферополі та причетних до порушення права на свободу совісті та віросповідання у окупованому Криму.
  • У серпні 2019 року стало відомо, що земельну ділянку, виділену Сімферопольською міськрадою в 2013 році Кримській єпархії УПЦ КП для будівництва храму, окупаційна «влада» Сімферополя передала римо-католицькій громаді для будівництва кафедрального собору.