Двох зрадників СБУ з Криму, які катували майданівця Костенка, підозрюють у воєнних злочинах

Новини
Олександр Костенко після поверення в Україну, Київ 06.08.2018 Фото: Ukrinform

Слідчі головного управління Нацполіції в АРК і Севастополі під процесуальним керівництвом прокуратури АРК повідомили про зміну раніше повідомленої підозри двом колишнім співробітникам Главку СБУ в Криму, які після окупації півострова перейшли на службу до ФСБ РФ та катували українського активіста, учасника Євромайдану в Києві Олександра Костенка.

Зрадникам інкримінується порушення законів та звичаїв війни за ст.438 КК України, повідомляє прокуратура АРК.

«Слідством встановлено, що на початку лютого 2015 року, на території АР Крим, так звані співробітники ФСБ, після незаконного ув’язнення, спричинення тортур та катувань проукраїнському активісту, учаснику Євромайдану, примусили його визнати свою вину в злочині, якого він не вчиняв. А саме у «нанесенні 18.02.2014 року тілесних ушкоджень співробітнику спецпідрозділу «Беркут» на Майдані Незалежності в м. Києві, з мотивів ідеологічної неприязні та ворожнечі»», – йдеться у повідомленні.

Як зазначили у прокуратурі, у ході здійснення досудового розслідування здобуто докази причетності «співробітників» ФСБ до порушень вимог ст.147 Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, а саме: «вчинення нелегального ув’язнення та спричинення тортур проукраїнському активісту за його участь у мирних акціях протесту громадян на підтримку європейського вектору зовнішньої політики України в м. Києві у лютому 2014 року, і за висловлення підтримки територіальної цілісності України».

Прокурор АРК Ігор Поночовний вказав, що результатом такої «правоохоронної роботи» стала зламана рука та визнання вини у вчиненні злочину, якого потерпілий не вчиняв.

«Але це не завадило окупаційним «суддям» засудити активіста до позбавлення волі, тим самим порушивши його права, гарантовані Конвенцією про захист цивільного населення під час війни 1949 року», – написав Поночовний на своїй сторінці у Facebook.

Прокуратура АРК не назвала імен підозрюваних зрадників та потерпілого українського активіста. За інформацією Центру журналістських розслідувань, мова йде про колишніх співробітників ГУ СБУ в АРК Андрія Тішеніна і Артура Шамбазова, а також засудженого в окупованому Криму євромайданівця Олександра Костенка, який вже відбув свій термін в російській колонії і повернувся до України.

Колишні співробітники ГУ СБУ в АРК Андрій Тішенін і Артур Шамбазов

Нагадаємо:

  • 15 травня 2015 року в окупованому Криму активіст Майдану Олександр Костенко був визнаний «Київським райсудом» Сімферополя винним у заподіянні шкоди здоров’ю співробітнику «Беркута» в лютому 2014 року і зберіганні частин вогнепальної зброї. За це його засудили до 4 років і 2 місяців в колонії загального режиму. Пізніше вирок кілька разів скорочували. Остаточний термін був встановлений «Верховним судом Криму» – 3,5 року позбавлення волі.
  • 3 серпня Олександр Костенко вийшов на свободу з колонії №5 у Кірово-Чепецьку Кіровської області РФ, де він відбував покарання. 4 серпня він прибув разом з українським консулами в посольство України в Москві. Костенко потребував медичної допомоги через зламану руку, яку йому пошкодили співробітники ФСБ, коли катували після затримання.
  • 6 серпня 2018 року Костенко прибув до Києва з Москви.