Українського активіста Приходька тримають в спецблоці СІЗО Сімферополя – адвокат

Новини
Олег Приходько Фото: RFE/RL

Заарештований в окупованому Криму за сфабрикованим ФСБ обвинуваченням в нібито підготовці теракту український активіст Олег Приходько, якому 21 листопада виповнився 61 рік, утримується в спецблоці СІЗО Сімферополя.

Про це виданню Крим.Реалії повідомив адвокат українця Назім Шеіхмамбетов.

«Сьогодні мені вдалося потрапити до Олега Аркадійовича. У СІЗО у нас з ним вийшло провести короткочасне побачення. Олег Аркадійович виглядає досить непогано, критичних скарг на стан здоров’я немає, ліки йому передають своєчасно. Його утримують у спецблоці, в так званій камері двійці», – розповів адвокат.

Він зазначив, що обговорив з Приходьком хід кримінальної справи. Активіст також просив подякувати всім, хто стежить за його долею і за справами інших політв’язнів. Адвокат підтвердив, що сім’ї Приходька відмовляють у побаченні з ним.

«Зв’язку у Олега Аркадійовича немає, єдина можливість зв’язатися з родиною – це листи. Наскільки мені відомо, побачення його родичам на даний момент не дозволили. Це вже така усталена практика в Криму, але ми будемо писати заяви, наполягати і, якщо буде необхідно, оскаржувати відмови, щоб в найкоротший час у Олега Приходька була можливість побачитися зі своїми близькими», – додав Шеіхмамбетов.

Нагадаємо: 

  • 9 жовтня в окупованому Криму співробітники ФСБ затримали в Саках українського активіста Олега Приходька. ФСБ обвинувачує активіста в нібито підготовці теракту і виготовленні вибухових пристроїв за ст. 205 (терористичний акт) і ст.223.1. (незаконне виготовлення вибухових речовин, незаконні виготовлення, переробка або ремонт вибухових пристроїв) КК РФ. За версією ФСБ, Приходько нібито готував вибух будівлі «адміністрації» міста Саки.
  • 10 жовтня «Київський райсуд» Сімферополя заарештував активіста на два місяці – до 10 грудня.
  • Прокуратура АРК відкрила кримінальне провадження за фактом незаконного позбавлення волі в тимчасово окупованому Криму Олега Приходька.
  • Україна в ОБСЄ зажадала від РФ звільнити Приходька.
  • 28 жовтня ФСБ висунула обвинувачення Олегу Приходьку в нібито підготовці до теракту за ч.1 ст.30 КК РФ і ч.1 ст.205 КК РФ, а також у незаконному виготовленні вибухових речовин за ч.1 ст. 223-1 КК РФ.