Нафтогаз готовий прийняти від Газпрому газ замість грошей в рахунок виплати по Стокгольмського арбітражу

Новини

НАК «Нафтогаз України» готовий розглянути можливість отримання від російського «Газпрому» природного газу замість грошей в рахунок виплат близько $3 млрд за рішеннями Cтокгольмский арбітражу.

Як повідомив виконавчий директор НАК Юрій Вітренко, НАК «Нафтогаз України» наполягає на необхідності укладення відповідного європейським правилам нового транзитного контракту між ПАТ «Газпром» і оператором газотранспортної системи України.

«Нас влаштовують грошові кошти, але якщо «Газпром» хоче сплатити цей борг за постачання газом, ми готові розглянути таку пропозицію. Оскільки впровадження європейських правил в Україні йде за узгодженим графіком, «Газпром» тепер має всі можливості для того, щоб укласти новий довгостроковий контракт на транзит газу через Україну за цими правилами», – зазначив виконавчий директор НАК.

За його словами, у своїй відповіді «Газпрому» НАК нагадав, що існує запропонований віце-президентом Єврокомісії Марошем Шефчовічем варіант укладення транзитного договору, який підтримала українська сторона.

Він також зазначив, що якщо «Газпром» розглядає свою пропозицію про короткостроковий контракт на випадок надзвичайної ситуації, якщо сторони не встигнуть укласти довгостроковий контракт на транзит, то такий варіант все одно повинен відповідати українському законодавству та європейським правилам.

«Ми дотримуємося конструктивної і неконфронтаційної позиції, і тому у відповідь на пропозицію Газпрому нагадали про інші варіанти запобігання негативнм наслідкам надзвичайних ситуацій, таких як передача газу на кордоні Україна-РФ і операціяї «своп», які б при цьому відповідали законодавству України та європейським правилам. Ми також запропонували певні додаткові кроки, які необхідні для забезпечення безпеки поставок газу споживачам за таким сценарієм», – резюмував Вітренко.

Стокгольмський арбітраж зобов’язав «Газпром» доплатити «Нафтогазу» $4,63 млрд за недопоставку обсягів газу для транзиту. З урахуванням того, що раніше суд підтвердив борг української сторони за постачання газу на $2,018 млрд, за результатами двох арбітражних спорів на постачання і транзит «Газпром» має доплатити «Нафтогазу» $2,56 млрд. «Газпром» ці рішення оскаржив, але українська сторона не хоче очікувати розгляду апеляції та розгорнула полювання на активи «Газпрому» в зарубіжних юрисдикціях.

Через небажання виконати рішення арбітражу борг «Газпрому» перед «Нафтогазом» збільшується майже на $200 млн на рік у вигляді відсотків.

Нагадаємо:

  • Під час окупації  Криму Російською Федерацією були захоплені і тепер використовуються активи ДАТ «Чорноморнафтогаз» на півострові та шельфі Чорного моря.
  • 27 лютого 2019 року Постійна палата третейського суду в Гаазі визнала, що Росія винна у втраті НАК «Нафтогаз України» своїх активів у окупованому Криму, оскільки порушила угоду про захист інвестицій, експропріювавши активи української компанії та її дочірніх підприємств, зокрема ДАТ «Чорноморнафтогаз», на півострові та на шельфі Чорного моря.
  • 20 вересня 2017 року НАК «Нафтогаз України» і її шість дочірніх компаній подали до суду, сформованого при Постійної палаті Третейського Суду в Гаазі, позовну заяву про відшкодування збитків, заподіяних незаконним захопленням Російською Федерацією активів в АР Крим, що на даний момент оцінюються експертами в 5 млрд. дол.
  • На захоплених в України бурових вишках і платформах на шельфі Чорного моря російські військові встановили радіолокаційні станції.
  • Міжнародні механізми дозволять заарештувати майно РФ за кордоном в результаті виконавчих проваджень щодо відшкодування збитків Україні через захоплення та привласнення Росією майна НАК «Нафтогаз України» та її дочірніх компаній у Криму, повідомила Світлана Нєжнова, голова правління ДАТ «Чорноморнафтогаз» у програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), коментуючи рішення міжнародного арбітражу про відповідальність РФ за захоплення активів НАК «Нафтогаз України» в Криму.