Зеленський провів телефонну розмову з Путіним: про що говорили

Новини
Президенти України і РФ Володимир Зеленський і Володимир Путін

Президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом РФ Володимиром Путіним. Українська сторона проаналізувала стан трьох повернутих кораблів ВМСУ і звернулася до РФ з вимогою, щоб було повернуто обладнання та озброєння, які були з них зняті. За інформацією Кремля, сторони домовилися про продовження контактів на різних рівнях.

Як повідомляє прес-служба Офісу президента, Зеленський наголосив на необхідності повернення всього озброєння, обладнання та документації, що знаходяться на цих судах.

Під час розмови сторони торкнулися питання газових переговорів у тристоронньому форматі Україна-Росія-ЄС.

У прес-службі Кремля відзначили:

«Детально обговорено газова проблематика, включаючи питання продовження транзиту і відновлення прямих поставок російського газу в Україну», – сказано в повідомленні Кремля.

Як повідомлялося, 20 листопада повернуті Росією катера «Нікополь», «Бердянськ» і рейдовий буксир «Яни Капу» прибули на базу ВМСУ в Очакові.

Росію і главу Кремля Володимира Путіна тролять за розграбування обладнання та озброєння повернутих Україні кораблів ВМСУ, захоплених військовими РФ в районі Керченської протоки 25 листопада 2018 року. Російські військові, окрім зброї, систем зв’язку та радіолокації, для чогось зняли унітази, плиту на камбузі і навіть забрали нижню білизну українських моряків.

Нагадаємо:

  • 18 листопада Росія передала українській стороні кораблі ВМСУ, захоплені російським військовими 25 листопада 2019 року в Чорному морі в районі Керченської протоки. При цьому в РФ стверджують, що передали кораблі Україні не на вимогу Міжнародного трибуналу ООН з морського права, а лише «на відповідальне зберігання», оскільки вони все ще – речовий доказ у кримінальній справі про «незаконне порушення кордону РФ».
  • У МЗС заявили, що Україна проведе перевірку і експертизу повернутих РФ кораблів ВМСУ, щоб визначити їх стан та встановити, що саме було вилучено російської стороною. Однак попри повернення кораблів, розгляд ініційованого Україною спору у Міжнародному трибуналі ООН з морського права триватиме для встановлення порушення РФ Конвенції ООН з морського права під час затримання і утримання український кораблів і їх екіпажів.