Санкції працюють: у РФ ліквідують «Інтеравтоматику», яка встановлювала контрабандні турбіни Siemens у Криму

Новини

ЗАТ «Інтеравтоматика», яке потрапило під західні санкції через установку контрабандних турбін Siemens в Криму, 26 листопада подало заяву про ліквідацію юридичної особи.

Це випливає з даних системи «СПАРК-Інтерфакс».

Як пише російський «Інтерфакс», в Siemens відмовилися від додаткових коментарів по ліквідації «Інтеравтоматика».

Німецький концерн є одним з основних акціонерів «Інтеравтоматика» з часткою 46%. З літа 2019 року найбільшим акціонером компанії стало ВАТ «ВТІ», яке за рахунок викупу акцій «Технопромекспорт» стало власником 54% (раніше було 37%).

Глава Siemens в РФ Олександр Ліберов в жовтні говорив, що компанія сподівається в найближчі терміни вийти з капіталу «Інтеравтоматика». При цьому він не уточнював можливого покупця.

За даними «СПАРК-Інтерфакс», виручка «Інтеравтоматика» в 2018 році впала в три рази в порівнянні з 2017 роком, до 507 млн ​​руб. Чистий прибуток знизився в п’ять разів і склав 51 млн руб.

Газові турбіни Siemens у Камишовій бухті Севастополя Фото: Youtube TMPFM2

Після того як продані Siemens «Технопромекспорт» газові турбіни для будівництва електростанції в Тамані влітку 2017 року були контрабандою поставлені в Крим, німецький концерн заявив про коригування своєї роботи в РФ. Зокрема, Siemens вирішив вийти з капіталу «Інтеравтоматика».

У серпні 2017 року Siemens і підконтрольні йому компанії направили «Інтеравтоматика» листи, в яких повідомили про припинення всіх господарських операцій з нею, а також про призупинення виконання всіх договірних зобов’язань.

В результаті «Інтеравтоматика» звернулася до суду. Компанія домагалася стягнення з Siemens збитків в розмірі 117,1 млн рублів і 5,45 млн євро. Пізніше вимоги були знижені до 46,8 млн рублів і 1,4 млн євро. Суд залишив позов без задоволення.

Нагадаємо:

  • 21 липня 2017 року Siemens підтвердив незаконне переміщення чотирьох своїх газових турбін, призначених для проекту в Тамані, на територію окупованого Криму і заявив про призупинку поставок генеруючого обладнання за діючими контрактами з держкомпаніями РФ. Концерн заявив про вихід зі складу ЗАТ «Интеравтоматика», яка задіяна в установці турбін на ТЕС в Криму.
  • 28 липня «Технопромекспорт» визнав, що поставив у окупований Крим газові турбіни Siemens після їхньої «модернізації».
  • 4 серпня Рада ЄС внесла до списку санкції, введених проти Росії, трьох росіян і три російські компанії, відповідальних за незаконну поставку газових турбін Siemens в окупований Крим.
  • 2 листопада, під час засідання Арбітражного суду Москви представник «Технопромекспорт» повідомив, що Siemens представив російській компанії перед засіданням суду письмові пояснення, згідно з якими газові турбіни були вироблені не спільним підприємством «Сіменс технології газових турбін», а німецькою Siemens AG.
  • 14 грудня 2017 року заступник глави Міненерго РФ Андрій Черезов повідомив журналістам, що дві турбіни на двох споруджуваних ТЕС в Криму вже змонтовані, ще 2 – будуть встановлені до 2018 року.
  • 1 жовтня 2018 року в Криму були запущені в експлуатацію перші блоки Таврійської і Балаклавської ТЕС, на яких встановлені турбіни німецької компанії Siemens.
  • В серпні 2018 року компанія Siemens і його спільне з «Силовими машинами» підприємство – «Сіменс технології газових турбін» – подали до Верховного суду РФ касаційну скаргуна рішення нижчестоящих судів, які відмовили концерну в позові до структур Ростеху про визнання недійсними договорів на поставку газових турбін, а також повернення цього обладнання.
  • В жовтні 2018 року Верховний суд РФ відмовився розглядати касаційну скаргу ТОВ «Сіменс технології газових турбін» і Siemens Aktiengesellschaft на рішення судів нижчих інстанцій, які відмовили німецькому концерну в позові до структур «Ростеха» – ВАТ і ТОВ «Технопромэкспорт» про незаконність поставок турбін Siemens в обхід санкцій Євросоюзу для ТЕС, що будуються в анексованому Криму.
  • Прокуратура Гамбурга проводить розслідування стосовно трьох співробітників німецького концерну Siemenes в зв’язку незаконним постачанням турбін Siemens в обхід санкцій Євросоюзу для ТЕС, які будуються в Криму.