У Німеччині поліція за запитом України затримала нардепа-втікача Олександра Онищенка

Новини
Олександр Онищенко Фото: УНІАН

У Німеччині в місті Аахен поліція за запитом українських правоохоронців затримала нардепа-втікача Олександра Онищенка, якого підозрюють в організації схеми з розкрадання мільярдних коштів під час видобутку та продажу природного газу.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Як пише видання, поліція Аахена підтвердила факт затримання українського підприємця, колишнього народного депутата Олександра Онищенка.

У вівторок проєкт видання Радіо Свобода «Схеми» повідомив з посиланням на джерела в українських правоохоронних органах про те, що німецькі правоохоронці 29 листопада за запитом Національного антикорупційного бюро України та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури затримали Олександра Онищенка в місті Аахені.

«За процедурою далі німецький суд має ухвалити рішення стосовно його подальшої екстрадиції в Україну, про що у запиті просили українські правоохоронці. Також суд має визначити Онищенку запобіжний захід на період розгляду цього питання. Дата засідання ще невідома. В очікуванні на призначення суду сам Онищенко перебуває під вартою», – написали «Схеми».

Інформацію про затримання колишнього нардепа підтвердили і пресслужбі САП. «Онищенка затримали в Німеччині, вирішується питання про його екстрадицію», – наголосили у відомстві.

Нагадаємо:

  • 5 липня 2016 року Верховна Рада задовольнила подання ГПУ на притягнення до відповідальності депутата від фракції «Воля народу» Олександра Онищенка, який підозрюється в організації схеми з розкрадання державного газу в великих масштабах: в причетності до зловживань при реалізації газу, видобутого при спільній діяльності з ПАТ «Укргазовидобування». З її допомогою державі було завдано збитків на суму 3 млрд. грн.
  • 8 серпня 2016 року НАБУ оголосило Олександра Онищенка у всеукраїнський розшук і подало документи в Інтерпол для оголошення нардепа в міжнародний розшук.
  • 12 квітня 2017 року НАБУ повідомило про передачу ГПУ для подальшого направлення до Іспанії пакета документів, необхідних для початку процедури екстрадиції в Україну Інеси Кадирової, матері Олександра Онищенка, яка, за версією слідства, є співорганізатором «газової схеми».
  • У квітні 2017 року Олександр Онищенко заявив, що одна з країн Євросоюзу надала йому статус політичного біженця.
  • 18 лютого 2019 року САП затвердила та направила до суду обвинувальний акт у так званій «газовій справі» стосовно нардепа Олександра Онищенка та його фінансового директора, які втекли з України.