Кабмін хоче ввести санкції до юросіб, причетних до руйнування культурної спадщини, незаконного мовлення в Криму і постачання матеріалів для ОПК РФ

Новини
Фото: РИА Новости, Александр Полегенько

Кабінет Міністрів протягом цього місяця внесе на розгляд РНБО пропозиції про введення персональних економічних та інших санкції до юридичних осіб, які руйнують об’єкти культурної спадщини на території окупованого Криму, здійснюють незаконне теле- та радіомовлення на півострові, а також постачають матеріали для оборонно-промислового комплексу РФ.

Відповідні розпорядження КМУ №1236-р, №1237-р і №1187-р від 27 листопада 2019 року оприлюднені на Урядовому порталі.

Як вказується в усіх трьох документах, «у зв’язку з триваючою збройною агресією Російської Федерації проти України, сприянням і фінансуванням нею терористичної діяльності в Україні, що призвело до порушення територіальної цілісності України, прав і свобод її громадян, тимчасової окупації частини території, численних людських жертв, реальних та потенційних загроз національним інтересам, національній безпеці і суверенітету України» Кабмін має у місячний термін внести на розгляд РНБО пропозиції про застосування на три роки персональних спеціальних економічних та інших заходів (санкцій) до юридичних осіб, перелік яких не оприлюднено, оскільки він призначений для службового користування.

За інформацією міністерства у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України, яке ініціювало введення обмежувальних заходів, розпорядження КМУ №1236-р стосується юридичних осіб, що забезпечують незаконну діяльність окупаційної адміністрації РФ та юридичних осіб, які залучені до проведення незаконних пошукових робіт на об’єктах археологічної спадщини, знищення, руйнування або пошкодження об’єктів культурної спадщини. Зокрема, це 39 юридичних осіб, зареєстрованих на території РФ та 22 юридичні особи, зареєстрованих на території АР Крим та м. Севастополя за російським законодавством.

Розпорядження КМУ №1237-р передбачає застосувати санкцій до юридичних осіб, залучених до постачання матеріалів, обладнання та послуг підприємствам оборонно-промислового комплексу Російської Федерації, які незаконно розташовані на тимчасово окупованій території України. Зокрема, це 33 юридичних осіб, зареєстрованих на території РФ та 3 юридичні особи, зареєстрованих на території АР Крим та м. Севастополя за російським законодавством.

Крім того, розпорядженням №1187-р передбачені санкції до юридичних осіб, які незаконно здійснюють мовлення на захоплених радіочастотах на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя. Зокрема, це 19 юридичних осіб, зареєстрованих на території РФ та 15 юридичних осіб, зареєстрованих на території АР Крим та м. Севастополя за російським законодавством.

Як вважають у Мінветеранів, запровадження санкцій до вказаного переліку юридичних осіб унеможливить ведення ними економічної діяльності на території України. Крім того, це дасть можливість партнерам України ініціювати запровадження санкцій щодо цих юридичних осіб в країнах Європейського Союзу та США.

Як повідомлялось, 25 липня 2019 року Кабмін України запропонував РНБО застосувати санкції до підприємств з окупованого Криму і РФ,  залучених до будівництва магістрального газопроводу «Краснодарський Край – Крим» і незаконного видобутку вуглеводнів на захоплених українських родовищах, а також підприємств із Китаю, Туреччини, Боснії і Герцеговини, які постачають матеріали і обладнання підсанкційному кримському підприємству АТ «Завод Фіолент».

Нагадаємо:

  • 19 березня 2019 року президент України увів в дію рішення РНБО про розширення санкційних списків фізичних і юридичних осіб РФ, які причетні до будівництва Керченського мосту, нападу на кораблі ВМСУ біля Керченської протоки, організовували псевдовибори на окупованих територіях Донбасу та Криму, незаконно використовують музейне зібрання України. До списку також додані керівники Ради Федерації та депутати Держдуми РФ.
  • Переліки фізичних та юридичних поповнились громадянами Росії, санкції США до яких були застосовані ще 2014 року. Серед них – 25 державних діячів та бізнесменів, відсутність яких в списку РНБО були виявлені Центром журналістських розслідувань при співставленні зі списком США.
  • Також до оновленого українського списку санкцій включено російські компанії-перевізники, що брали участь у перевезенні російських військ та техніки до Криму під час анексії, компанії, які будували Керченський міст та газопровід Краснодарський край – Крим, а також компанії російських олігархів – Олега Дерипаски, Олексія Мордашова та Геннадія Тимченка.