Архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент призупинив голодування

Новини
Архієпископ Сімферопольський і Кримський ПЦУ Климент Фото: investigator.org.ua

Архієпископ Сімферопольський і Кримський Православної церкви України Климент на прохання предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія призупинив голодування, розпочате ним 10 грудня, але готовий знову продовжити його, якщо ситуація з правами вірян української церкви в окупованому Криму не зміниться.

Про це архієпископ Климент заявив на брифінгу в Києві, повідомляє агентство Укрінформ.

«Я не можу піти проти волі Блаженнійшого і пообіцяв призупинити голодування, але на певний час – до вирішення питання. Якщо я побачу, що питання не вирішуватимуться, тоді я продовжу, бо шість років обіцянок і брехливих заяв з боку уряду переповнюють чашу терпіння», – сказав владика.

За його словами, влада в Україні не чує голосу віруючих ПЦУ в окупованому Криму – за шість років Верховна Рада України «навіть не підійшла до розробки законопроєкту», що захищає їх права на віру.

«На превеликий жаль, шість років боротьби за збереження кафедрального собору святих рівноапостольних князя Володимира і княгині Ольги у Сімферополі, за збереження духовного українського центру в Криму свідчить про те, що уряд і Верховна Рада України самоусунулися від вирішення цього питання», – зазначив Климент.

Він зауважив, що саме така позиція української влади щодо ситуації з правами віруючих ПЦУ в окупованому Криму змусила його піти на голодування.

«Вся безплідна боротьба, яку ми ведемо, привела мене до того, що я змушений був на початку минулого тижня оголосити голодування і одиночний пікет, який я провів біля стін Кабінету міністрів України. Я почав це голодування за права віруючих Православної церкви України в Криму, за їх право молитися Богу, якого нас сьогодні позбавляє Росія», – пояснив архієпископ.

Він також висловив подяку Конгресу США за презентацію проєкта закону про права віруючих на окупованих територіях України.

«Україна ще навіть не підійшла до розробки законопроєкту, який би міг захистити наші права, а Конгрес США вже презентував цей закон. Виникає питання – хто більше опікується свободою віросповідання наших громадян», – вказав Климент.

За його словами, церква робила все, щоб звернути увагу влади на проблеми вірян у Криму, «але, на превеликий жаль, нас не чують в Україні».

Як повідомлялось, 10 грудня 2019 року в Києві архієпископ Сімферопольський і Кримськи Климент оголосив безстрокове голодування, вимагаючи від української влади забезпечити захист релігійних свобод на території окупованого Криму і забезпечити безпеку вірним і духовенству кримської єпархії ПЦУ.

Нагадаємо: 

  • 28 червня 2019 року «Арбітражний суд Республіки Крим» зобов’язав Кримську єпархію ПЦУ (раніше УПЦ КП — ред.) передати будівлю єдиного в Сімферополі кафедрального собору святих Володимира і Ольги «міністерству майнових і земельних відносин Криму», робітники якого вже почали будівельні роботи в будівлі без відома єпархії.
  • 24 липня архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент після повернення до Сімферополя виявив, що з храму вкрали всі церковні речі Кримського єпархіального управління.
  • За словами владики Климента, за п’ять років окупації Криму Росією українська церква залишилась єдиним консолідуючим фактором для українців, які мешкають на півострові. Саме церква дозволяє їм зберігати свою національну культуру і свою українську ідентичність.
  • Українська громада окупованого Криму готує звернення до ЄСПЛ, який розглядає справу про знищення храму Православної церкви України у Сімферополі.