«Найстрашніше — бездіяльність української влади» — архієпископ Климент про стан української церкви в Криму

Новини
Архієпископ Сімферопольський і Кримський ПЦУ Климент Фото: investigator.org.ua

Архієпископ Православної церкви України Климент приїхав до Києва з окупованого Криму, щоб оголосити безстрокову акцію. Вона має на меті привернути увагу влади до того, що віряни у Криму зовсім не захищені від окупантів, які фактично знищують церкву.

«Забезпечте права релігійної свободи українців у Криму» — з таким плакатом 10 грудня архієпископ Кримської єпархії ПЦУ Климент прийшов під стіни Уряду. Він оголосив безстрокове голодування і вимагає зустрічі з прем’єр-міністром, аби голос кримських парафіян нарешті почула українська влада.

«П’ять років боротьби за наше існування на території Криму. П’ять років боротьби за збереження Кафедрального собору святих Володимира й Ольги в Сімферополі й управління Кримської єпархії. Російські суди винесли рішення про те, що ми повинні залишити приміщення в Сімферополі й повернути його міністерству майнових і земельних відносин (РФ, — ред.). Ми ці суди програли», — говорить архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент, керуючий Кримською єпархією Православної церкви України в Криму.

Також згадує про рішення суду в Євпаторії, який вирішив, що потрібно знести церкву ПЦУ, яка була збудована у 2013 році.

«І найстрашніше — бездіяльність української влади», — каже Климент. Він згадує, що були доручення президента Петра Порошенка про те, щоб розробити механізм захисту прав віруючих і релігійної свободи Православної церкви України в Криму. Але доручення не були виконані.

Архієпископ Сімферопольський і Кримський ПЦУ Климент Фото: investigator.org.ua

«Попередній уряд і попереднє міністерство культури нічого не зробили. Віце-прем’єр Зубков відмовився проводити наради і відмовився робити будь-яку роботу, щоб це питання було врегульовано. Я вичерпав весь ресурс. І фізичний, і психологічний. Крім духовного. Бо в мене є віра, що Бог мені допоможе», — говорить архієпископ.

Усе це привело його в Київ розпочати безстрокову акцію та оголосити голодування. Він пояснив, що йому залишається робити у ситуації, що склалася:

«Сподіватися на те, що мене все-таки прийме прем’єр-міністр України, і що під час цієї зустрічі буде вирішене питання. Де чітко будуть визначені дати, коли я одержу постанову, яка б захищала релігійні права віруючих Православної церкви України в Криму. Щоб був захищений собор, управління єпархії, церкви на території Криму. На превеликий жаль, гасло «Крим — Україна» залишається гаслом», — говорить він.

Климент розповідає, що Міністерство майнових і земельних відносин Росії почало ремонт собору в Сімферополі. Під виглядом ремонту просто знищують будівлю.

Кафедральный собор святих рівноапостольних князів Володимира та Ольги ПЦУ в Сімферополі Фото: RFE/RL

«Улітку розібрали дах. Йшли дощі, усе було мокре. Зараз вони виставили двері, які ведуть до управління єпархії. Тиждень не було дверей. Кімната, у якій знаходилася радіоапаратура, була відкрита. З балкону невідомі зайшли в цю кімнату і винесли майно. Я подав заяву до поліції. Вони не хотіли брати. Вимагали від мене довести моє законне право перебування в приміщенні собору. Але після того, як я надав технічну документацію, справу взяли до розгляду. Тепер подивимося чи відкриють кримінальне провадження»

ПЦУ має пройти всі інстанції місцевих судів, щоб потім позиватися до ЄСПЛ. Тому зараз проходять слухання в Євпаторії. Ситуація там загрозлива. У першій інстанції суд вирішив, що храм потрібно розібрати.

«Люди не бояться ходити в церкву. Вони нічого протиправного і протизаконного не роблять, — говорить Климент. — У людей страх саме за збереження церкви, за те, що їм далі не буде де молитися. І страх за те майно, яке знаходиться в церкві, те, що вони 25 років приносили до церкви».

Після початку акції Архієпископ Православної церкви України Євстратій (Зоря) повідомив про заплановану зустріч глави міністерства у справах ветеранів і окупованих територій Оксани Коляди з архієпископом Климентом з окупованого Криму, який 10 грудня оголосив в Києві голодування.

Нагадаємо:

  • 28 червня 2019 року «Арбітражний суд Республіки Крим» зобов’язав Кримську єпархію ПЦУ (раніше УПЦ КП — ред.) передати будівлю єдиного в Сімферополі кафедрального собору святих Володимира і Ольги «міністерству майнових і земельних відносин Криму», робітники якого вже почали будівельні роботи в будівлі без відома єпархії.
  • 24 липня архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент після повернення до Сімферополя виявив, що з храму вкрали всі церковні речі Кримського єпархіального управління.
  • Синод Православної церкви України закликав посилити міжнародні санкції проти Росії і конкретних посадових осіб відповідальних за розграбування собору святих Володимира і Ольги ПЦУ в Сімферополі та причетних до порушення права на свободу совісті та віросповідання у окупованому Криму.
  • У серпні 2019 року стало відомо, що земельну ділянку, виділену Сімферопольською міськрадою в 2013 році Кримській єпархії УПЦ КП для будівництва храму, окупаційна «влада» Сімферополя передала римо-католицькій громаді для будівництва кафедрального собору.
  • За словами владики Климента, за п’ять років окупації Криму Росією українська церква залишилась єдиним консолідуючим фактором для українців, які мешкають на півострові. Саме церква дозволяє їм зберігати свою національну культуру і свою українську ідентичність.
  • Українська громада окупованого Криму готує звернення до ЄСПЛ, який розглядає справу про знищення храму Православної церкви України у Сімферополі.