Уряд України не планує відновлювати транспортне сполучення із Кримом – Гончарук

Новини
Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук Фото: Facebook Олексій Гончарук

Кабінет міністрів України не планує відновлювати транспортне сполучення з тимчасово окупованим Кримом. Зараз лише розбудовуються контрольні пункти в’їзду-виїзду (КПВВ) «Каланчак» та «Чонгар» на адміністративному кордоні з півостровом. По даним прикордонників, за 9 місяців 2019 року адмінмежу перетнули трохи більше 2 млн громадян.

Про це повідомив у Facebook прем’єр-міністр України Олексій Гончарук.

«Я постійно наголошую на людиноцентризмі. Це якраз про розбудову КПВВ «Каланчак» та «Чонгар», де створюють режимну й сервісну зони. У новітніх КПВВ з’явиться центр надання адміністративних послуг, автостанція та будівля для відпочинку водіїв. Проте Уряд не відновлює жодного сполучення з тимчасово окупованим Кримом. Крим – це Україна!», – написав Гончарук.

Як повідомила Держприкордонслужба України, протягом 9 місяців 2019 року в обох напрямках в усіх трьох КПВВ («Чонгар», «Каланчак», «Чаплинка») адмінмежу з окупованим Кримом перетнули трохи більше 2 млн громадян, що відповідає рівню минулого року.

Як повідомлялось, 20 вересня почалось будівництво нових КПВВ «Чонгар» і «Каланчак». Роботи триватимуть до листопада.

Роботи на спорудженні нових КПВВ на адмінкордоні ведуться підрозділом АТ «Укрзалізниця», якому уряд протокольним дорученням передав функції замовника робіт від ДП «Укрінтеравтосервіс». Будівництво КПВВ розраховують закінчити раніше визначених термінів і заощадити до 35% коштів.

Нагадаємо:

  • Нагадаємо, з грудня 2014 року всі пасажирські перевезення автомобільним і залізничним транспортом між материковою частиною України і окупованим Кримом були  припинені. Надання послуг з перевезення пасажирів до КПВВ і на півострів здійснюється приватними таксистами за напівлегальною схемою.
  • Конфлікти між групою «монополістів» послуг таксі на КПВВ «Чонгар» та іншими перевізниками, які переростали в бійки і агресію, вже ставали предметом уваги правоохоронців.  У 2017 році Центр журналістських розслідувань в матеріалі «Перевези мене через «кордон»…» розповідав про монополію на підступах до КПВВ «Чонгар», яку тримає так зване «вірменське угруповання» (група перевізників, яку ідентифікують за етнічною ознакою – між собою вони розмовляють вірменською мовою). Крім послуги транспорту, члени угруповання пропонують також обмін валют.
  • За оцінками МіТОТ, доходи тіньових «ділків» від нелегальних перевезень людей до КПВВ на адмінмежі з Кримом еквівалентні 100 млн долл. на рік і тому вони не зацікавлені у тому, що був налагоджений легальний ринок транспортних перевезень.
  • 29 вересня міністр інфраструктури України Владислав Криклій роз’яснив, що Кабмін не планує відновлювати транспортне сполучення з окупованим Кримом. Зараз мова йде лише про налагодження легальних транспортних перевезень до і від КПВВ на адмінкордоні з півостровом по материковій Україні.