На рахунки Держмолодьжитла надійшли кошти на пільгові кредитні житлові програми – Комнатний

Новини
Голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний Фото: investigator.org.ua

На рахунки Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву (Держмолодьжитло) 21 грудня надійшли кошти на реалізацію пільгових житлових програм для переселенців і учасників АТО / ООС – «Доступне житло» та «Іпотека під 3%».

Про це на своєму Telegram-каналі повідомив глава правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний.

«Гроші по обох програмах зараховані на рахунки Держмолодьжитла. Ми готуємо платіжні доручення за договорами і реєструємо в казначействі», – написав Кімнатний.

Він також закликав учасників програм вносити власні внески і з’явитися в регіональні управління Держмолодьжитла для підписання договорів.

Як повідомлялось, 21 грудня сім’ї вимушених переселенців із окупованих Донбасу та Криму провели мітинг біля Офісу президента України. Вони намагалися привернути увагу глави держави на те, що уряд не перераховує кошти на реалізацію програм пільгового житлового кредитування, які мали б оформити до кінця року.

Мова йде про реалізацію програм «Доступне житло» та так звана «Іпотека під 3%» (Постанова КМУ від 27 листопада 2019 року №980 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання пільгового довгострокового державного кредиту внутрішньо переміщеним особам, учасникам проведення антитерористичної операції (АТО) та/або учасникам проведення операції Об’єднаних сил (ООС) на придбання житла» – ред.).

Нагадаємо:

  • З 3 по 5 грудня 2019 року тривав прийом заяв про намір отримати пільговий кредит на придбання житла від громадян – учасників АТО/ООС та внутрішньо переміщених осіб.
  • У міністерствы у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України пояснили, що короткі терміни подачі заяв на отримання пільгового іпотечного кредиту для учасників АТО/ООС та ВПО зумовлені кінцем бюджетного року. Фінансування на проект було виділено у рамках експерименту, який має довести ефективність іпотечного кредитування в Україні.
  • В оголошені терміни переселенці і учасники АТО/ООС подали понад 10 тисяч заяв для отримання пільгових кредитів на житло на вигідних умовах: 20 років під 3%. Тепер тим, хто опинився на початку черги, потрібно якомога швидше зібрати документи. Програма може бути продовжена, а нові кандидати будуть додані в кінець черги.
  • Як діє програма кредитування і як розподіляють гроші на житло, читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Житло під три відсотки: учасники АТО і переселенці стають в черги».