Держприкордонслужба України тримає на контролі понад чотири тисячі людей через можливе незаконне відвідування Криму

Новини
Dr. Alban (справа) на новорічному Вечірньому Кварталі, показаному 31 грудня 2019 року Фото: Youtube Студия Квартал 95 Online

У Держприкордонслужбі України повідомили, що у них на контролі знаходяться кілька тисяч чоловік, яких перевіряють на предмет незаконного візиту до окупованого Криму.

Про це керівник відділу з питань взаємодії із засобами масової інформації Держприкордонслужби України Андрій Демченко сказав в ефірі Радіо Крим.Реаліі.

«На даний момент у нас на контролі перебуває понад 4 тис. осіб через можливе відвідування Криму. Якщо говорити про тих, кому вже виписаний заборону, то тільки той орган, який це зробив, може зняти його», – сказав він.

Демченко нагадав, що приїзд в Крим не через адміністративний кордон між материковою частиною України і окупованою територією є порушенням, оскільки згідно з постановою Кабінету міністрів інші пункти пропуску на півострів не функціонують.

«Виявляти осіб, які незаконно відвідували окуповану територію, вдається, якщо в Держприкордонслужбі є відповідна інформація від інших правоохоронних органів або доручення про заборону на в’їзд. Також прикордонники можуть керуватися інформацією, отриманою безпосередньо під час перетину громадянином кордону, якщо вдається встановити, що він незаконно відвідував Крим. Відмова у в’їзді в Україну стосується іноземців, а громадян України притягають до адміністративної відповідальності», – пояснив представник Держприкордонслужби України.

Він також вказав на те, що громадяни України можуть повідомляти в погранслужбу про можливі випадки незаконного відвідування окупованих територій, і це стане підставою для вивчення кожного конкретного випадку.

Шведський співак Dr. Alban, який виступав в окупованому Росією Криму, заявив, що його пустили в Україну після втручання президента України Володимира Зеленського. У Держприкордонслужбі стверджують, що на рішення пропустити виконавця через держкордон Зеленський не впливав.

Нагадаємо:

  • На початку квітня 2018 року українські прикордонники в міжнародному аеропорту «Київ» не пропустили через держкордон музиканта популярної російської поп-групи «А’Студіо», який в 2016 році гастролював в окупованому Росією Криму. Йому на 3 роки заборонили в’їзд в Україну.
  • 14 травня 2018 року українські прикордонники в київському аеропорту «Жуляни» не пропустили до України російську співачку Світлану Сурганову, яка в 2016 році незаконно відвідувала окупований Крим через закритий пункт пропуску. Артистці на 3 роки заборонений в’їзд на українську території.
  • 6 листопада 2019 року українські прикордонники в аеропорту «Бориспіль» не пропустили в Україну російську акторку Маргариту Аброськіну, яка у 2018 році незаконно відвідувала окупований Крим. Їй на три роки заборонили в’їзд на територію країни.