Правозахисники пропонували спростити правила перетину КПВВ, але вони стали більш жорсткішими – Пєцко

Новини
КПВВ «Майорське» в Донецькій області Фото: YouTube Телеканал UA: ДОНБАС

Правозахисники пропонували спростити правила перетину лінії розмежування на Донбасі в контрольних пунктах в’їзду-виїзду (КПВВ), але в новому Порядку перетинання лінії розмежування їх зробили ще більш жорсткішими.

Про це розповіла правової аналітик благодійного фонду «Право на захист» Ірина Пєцко, повідомляє портал «Донецкие новости».

«Ми лобіювали ануляцію [електронного] пропуску [СБУ] як такого, оскільки мета його впровадження на початку конфлікту вже відпала. Всі контрольні функції і дії можна зробити безпосередньо на КПВВ при зверненні громадян. Попередньо реєструватися і отримувати пропуск – ми не бачимо в цьому необхідності зараз», – сказала Пєцко.

«Нові зміни додали кілька пунктів для отримання цього пропуску. Тепер навіть діти, які вчаться на підконтрольній території, але проживають на окупованій, вони також зобов’язані отримувати дозвіл і проходити цю процедуру, а для отримання цього пропуску вони також повинні мати або національний паспорт України в формі ID-карти, або закордонний паспорт, тому що системі потрібен документ, який вибирається зі списку, і без цього документа дитина не зможе вчитися і подорожувати в школу і назад додому», – зазначила вона.

За словами Пєцко, правозахисники також наполягали на скасуванні одного з пунктів правил перетину КПВВ, який дозволяє Державній прикордонній службі України відмовляти у в’їзді на підконтрольну українській владі територію особам, щодо яких є підозра про те, що їхні дії суперечать національним інтересам країни, охорони здоров’я і іншим пунктам.

«Ми розуміємо логіку таких заяв, коли говоримо про іноземців та про державний кордон України для того, щоб берегти наше суспільство від злочинних дій тих чи інших осіб. Державна прикордонна служба повністю має право і зобов’язана берегти нас. Але, коли ми говоримо про внутрішні території України, і про те, що комусь відмовляють через те, що ця особа вчинила щось, що суперечить законодавству України, то в цьому логіки немає абсолютно. На наш погляд, в таких ситуаціях доцільніше пропустити таку особу, і нехай правоохоронні органи здійснюють передбачені законом заходи, щоб встановити, чи є дійсно якась небезпека або інші ознаки кримінального або адміністративного правопорушення», – вважає правозахисниця.

«Просто забороняючи доступ до території України, ми створюємо тут вакуум беззаконня і примножуємо це беззаконня на тому боці», – додала Пєцко.

Нагадаємо:

  • Уряд України спростив Порядок перетину та перевезення товарів через лінію розмежування для громадян, які проживають на окупованій території Донецької та Луганської областей.
  • 28 листопада набув чинності новий Порядок в’їзду осіб і переміщення товарів на тимчасово окуповані території (ТОТ) у Донецькій та Луганській областях і виїзду осіб та переміщення товарів із цих територій.
  • Правозахисник вказують, що жителі окупованих територій Донбасу не були вчасно поінформовані про новий Порядок перетину лінії розмежування, що призвело до інцидентів на контрольних пунктах в’їзду-виїзду, де, зокрема, не пропускали дітей через відсутність необхідних документів.
  • У новому Порядку перетинання лінії розмежування на Донбасі є ряд негативних і сумнівних моментів. Зокрема, громадян перевіряють по не пов’язаним між собою базам прикордонників і СБУ, хоча в них внесена ідентична інформація. Це збільшує час на перевірку на контрольних пунктах в’їзду-виїзду.
  • За новими правилами переміщення товарів через КПВВ був виключений спосіб перевезення ручним багажем.