Обвинувальний акт щодо ватажка севастопольського «Беркуту» скеровано до суду – прокуратура АРК

Новини
Підполковник міліції Олександр Чередниченко зі студентами Севастополя Фото: зачеловекатруда.рф

Прокуратура АР Крим скерувала до суду обвинувальний акт стосовно колишнього заступника командира севастопольського спецпідрозділу «Беркут» Олександра Чередниченка. Екс-беркутівця підозрюють у державній зраді.

Про це пише Центр журналістських розслідувань.

Прокуратура автономії, за результатами проведеного спеціального досудового розслідування, сьогодні, 14 січня 2020 року, направила до суду обвинувальний акт стосовно колишнього заступника командира роти міліції особливого призначення «Беркут» УМВС України, який обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.111 КК України (державна зрада), йдеться у повідомленні прокуратури АРК.

За даними власних джерел Центру журналістських розслідувань у прокуратурі, йдеться про заступника командира севастопольського «Беркуту» підполковника міліції Олександра Чередниченка, якого так званий «народний губернатор» Севастополя Олексій Чалий 26 лютого 2014 року призначив  на посаду виконуючого обов’язки командира «спеціального муніципального підрозділу міліції «Беркут».

«У ході розслідування кримінального провадження отримано беззаперечні докази того, що обвинувачений,  починаючи з лютого 2014 року надав допомогу та сприяв окупації Криму. В момент окупації вказаний громадянин був призначений на посаду виконуючого обов’язки командира «спеціального муніципального підрозділу міліції «Беркут» у новоствореному незаконному органі окупаційної влади, так званому «Координационном совете по организации Севастопольского городского управления по обеспечению жизнедеятельности Севастополя», – наголосили у прокуратурі.

Правоохоронці зазначають, що на посаді заступника командира роти «Беркуту» Чередниченко організував та забезпечив незаконну перевірку документів громадян та їх транспортних засобів шляхом протиправних оглядів та обшуків, а також протидіяв потраплянню на територію АР Крим представників міжнародних організацій (ООН, ОБСЄ), працівників державних та правоохоронних органів України.

Нагадаємо:

  • 29 грудня 2019 року Апеляційний суд Києва змінив на особисте зобов’язання запобіжний захід п’яти обвинуваченим у розстрілах на Майдані ексберкутівцям, яких того ж дня передали на окуповану територію Донбасу під час обміну утримуваними особами.
  • У лютому 2014 року бійці севастопольської роти «Беркуту» приїхали з київського Майдану до  Севастополя і стали надійною опорою окупантів. 
  • За інформацією управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури України, севастопольский та кримський підрозділи «Беркуту» можуть бути причетні до вбивств учасників Майдану в Києві вранці 20 лютого 2014 року.