Зеленський відкликав з Ради законопроект про децентралізацію на доопрацювання

Новини
Президент України Володимир Зеленський на зустрічі з керівництвом фракціх ВРУ «Слуга народу» Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський відкликав з Верховної Ради на доопрацювання свій законопроєкт щодо децентралізації влади, який він раніше подав у парламент як невідкладний.

Таке рішення глава держави ухвали за результатами зустрічі з головою та заступниками голови фракції партії «Слуга народу», повідомляє Офіс президента.

Як зазначається, на зустрічі обговорювалися питання, пов’язані із завершальним етапом реформи децентралізації. Учасники відзначили консенсус стосовно стратегічних завдань цієї реформи – створення в Україні системи спроможних місцевих громад. На їх думку, розвиток місцевого самоврядування повинен поєднуватися з дієвими конституційними механізмами захисту державного суверенітету та територіальної цілісності, а також конституційних прав і свобод громадян.

«Президент і народні депутати висловили спільну думку про те, що внесення змін до Конституції стосовно реформи децентралізації потребує детального обговорення та консультацій з представниками всіх сторін. За результатами зустрічі глава держави вирішив відкликати поданий ним раніше проект закону «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)» реєстраційний номер 2598 і скерувати його на доопрацювання», – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо:

  • 13 грудня президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради проект закону про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади.
  •  Про особливий статус Донбасу в ньому не йдеться. Законопроєктом пропонується змінити окремі положення Конституції щодо адміністративно-територіального устрою. Зокрема, пропонується запровадити такий перелік адміністративно-територіальних одиниць: громада, округ, область, Автономна Республіка Крим. На відміну від чинної редакції Конституції у новій редакції не буде закріплений перелік конкретних назв усіх областей країни. При цьому спеціальний статус передбачається залишити лише для міста Києва, як столиці України. Севастополь вже не матиме такого статусу.
  • Голова Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики Богдан Яременко пояснив, що у президентському законопроєкті №2598 про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади місто Севастополь планують позбавити спеціального статусу, оскільки у ньому вже немає такої потреби, але це має бути зроблено вже після його деокупації.
  • За зверненням постійного представника президента України в АР Крим Антона Кориневича у проєкт закону №2598 про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади була внесена правка, відповідно до якої Севастополь збереже свій особливий статус окремої адміністративно-територіальної одиниці України до деокупації кримського півострова.