В СБУ розповіли, кого перевіряють на в’їзд в країну

Новини
Dr. Alban (справа) на новорічному Вечірньому Кварталі, показаному 31 грудня 2019 року Фото: Youtube Студия Квартал 95 Online

Служба безпеки України перевіряє тільки артистів – громадян РФ.

Про це йдеться у відповіді СБУ на запит Ради Громадського контролю НАБУ щодо заборони на в’їзд в Україну для шведського співака Dr.Alban.

«Щодо вказаного іноземця Службою безпеки України рішення про заборону в’їзду на територію України не приймалося. Одночасно зазначаємо, що відповідно до закону України «Про гастрольні заходи в Україні», Служба безпеки України здійснює перевірку виключно громадян держави-агресора», – йдеться у відповіді.

Шведський співак Dr. Alban, який виступав в окупованому Росією Криму, заявив, що його пустили в Україну після втручання президента України Володимира Зеленського. У Держприкордонслужбі стверджують, що на рішення пропустити виконавця через держкордон Зеленський не впливав.

Фото: screenshot Instagram dralbanofficial

Центр журналістських розслідувань уважно дослідив фактичний бік спекулятивної теми, яка збурила інформаційний простір в останні тижні. Мова про так званий «чорний список» СБУ-Мінкультури – Перелік, до якого занесені іноземні діячі, які створюють загрозу національній безпеці України. Ми детально проаналізували усі накази міністерства культури, якими, за зверненнями СБУ, іноземні діячі вносились до Переліку, і були трохи спантеличені. У списку, довкола якого стільки емоцій і ура-патріотичного піару, – усього лише 150 осіб! Причому п’ятеро із них – уже небіжчики. Так, покійним Кобзону, Говорухіну і Табакову все ще заборонено гастролювати в Україні. Dr.Alban –останній медійний «зашквар Зеленського» СБУ до Переліку Мінкульту взагалі не заносився, хоча в окупованій Ялті співав. Отже, маємо викривлену картину застосування правових підстав для покарання і попередження загроз національній безпеці. 

Детальніше читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Чорний список», сіра політика і правової туман

Нагадаємо:

  • На початку квітня 2018 року українські прикордонники в міжнародному аеропорту «Київ» не пропустили через держкордон музиканта популярної російської поп-групи «А’Студіо», який в 2016 році гастролював в окупованому Росією Криму. Йому на 3 роки заборонили в’їзд в Україну.
  • 14 травня 2018 року українські прикордонники в київському аеропорту «Жуляни» не пропустили до України російську співачку Світлану Сурганову, яка в 2016 році незаконно відвідувала окупований Крим через закритий пункт пропуску. Артистці на 3 роки заборонений в’їзд на українську території.
  • 6 листопада 2019 року українські прикордонники в аеропорту «Бориспіль» не пропустили в Україну російську акторку Маргариту Аброськіну, яка у 2018 році незаконно відвідувала окупований Крим. Їй на три роки заборонили в’їзд на територію країни.