Посли ЄС узгодили санкції проти росіян, відповідальних за атаку на кораблі ВМСУ

Новини
Фото: rnw.nl

Постійні представники країн ЄС в середу, 6 березня, узгодили рішення про введення санкцій проти 8 громадян Росії, відповідальних за атаку російських військових на кораблі ВМСУ у Чорному морі та захоплення у полон 24 українських моряків.

Про це повідомив брюссельський кореспондент Радіо Свобода Рікард Йозвяк, передає Центр журналістських розслідувань.

«Посли ЄС узгодили санкції проти 8 осіб з Росії, відповідальних за затримання 24 військовослужбовців з України після інциденту в листопаді минулого року. Санкції проти 163 осіб і 44 підприємств (з Росії – ред.) також будуть продовжені на 6 місяців на наступному тижні», – зазначив Йозвяк.

Новий «азовський пакет» санкцій був узгоджений під час засідання комітету постійних представників Євросоюзу у Брюсселі. Затверджувати це рішення Рада ЄС планує у другій половині наступного тижня.

Рішення послів ЄС вже привітав президент України Петро Порошенко.

«Вітаю рішення Комітету постійних представників ЄС запустити новий «азовський пакет» санкцій щодо Росії за відкритий та нахабний акт збройної агресії проти українських моряків та кораблів у Чорному морі та Керченській протоці», – заявив глава держави.

Він подякував Євросоюзу за «незмінну солідарність та єдність з українським народом у відсічі російському агресору».

«Ми забезпечуємо потужний міжнародний тиск на Кремль для звільнення наших військовополонених, відновлення свободи судноплавства в Азовському морі, забезпечення міжнародного статусу Керченської протоки та припинення економічної блокади Росією українського Приазов’я», – наголосив Порошенко.

Президент повідомив, що найближчим часом планує відвідати Брюссель для подальшої координації дій спільно з ЄС та НАТО.

20 лютого посли країн ЄС схвалили рішення про продовження ще на шість місяців – до вересня 2019 року – санкцій проти фізичних осіб і компаній РФ за агресію Росії проти України. При цьому планувалось додати до санкційного списку росіян, причетних до незаконних дій РФ на Азові і в Керченській протоці.

Нагадаємо:

  • 25 листопада 2018 року кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.
  • 27 і 28 листопада в окупованому Криму «суди» Сімферополя  і Керчі заарештували до 25 січня 2019 року 24 військовополонених українських моряків. 30 листопада їх етапували з окупованого Криму до Москви в СІЗО Лефотово і «Матросская тишина».
  • Розслідувачі міжнародної групи Bellingcat вказують, що оприлюднена ФСБ РФ інформація про захоплення кораблів і моряків ВМСУ в Чорному морі показує, що обстріл російськими військовими МБАК «Бердянськ» стався в міжнародних водах.
  • 16 січня 2019 року Лефортовський райсуд Москви продовжив арешт 21 моряку до 24 квітня. Андрій Ейдер, Андрій Артеменко і Василь Сорока залишаються в СІЗО до 26 квітня.
  • 24 січня ПАРЄ в своїй резолюції закликала РФ негайно звільнити захоплених українських моряків і забезпечити надання їм допомоги відповідно до вимог міжнародного гуманітарного права, зокрема, Женевської конвенції про поводження з військовополоненими.
  • Військова прокуратура Південного регіону Україна повідомила про підозру п’ятнадцяти російським військовослужбовцям у веденні агресивної війни за напад на кораблі ВМСУ в Чорному морі біля Керченської  протоки.