Політв’язню Джеппарову надали медичну допомогу в російському СІЗО лише після візиту членів ГНК – адвокат

Новини
Арсен Джеппров і адвокат Айдер Азаматов Фото: RFE/RL и Антон Наумлюк

Лише після відвідування членами Громадської спостережної комісії (ГНК) СІЗО-4 в місті Шахти Ростовської області РФ була надана медична допомога незаконно засудженому фігуранту сфабрикованої ФСБ в окупованому Криму ялтинського «справи кримських мусульман» Арсену Джеппарову.

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook кримський адвокат Айдер Азаматов.

«Хочу подякувати голові ГНК Ростовської області Ігору Володимировичу Омельченку, який подзвонив мені сьогодні і поінформував, що ГНК після моєї заяви, оперативно виїхали в СІЗО-4 для вирішення проблем зі здоров’ям Джеппарова. Після прибуття ГНК Арсена вивели до лікаря, хірургічним шляхом вирізали фурункул за вухом, який вже гноївся, зробили перев’язки, призначили лікування і дають антибіотики. Простими словами «можуть же співробітники СІЗО, коли хочуть»», – написав Азаматов.

Він також додав, що голова ГНК пообіцяв найближчим часом знову направити до СІЗО комісію для моніторингу ситуації зі здоров’ям Джеппарова.

Як повідомлялось, 12 січня Айдер Азаматов проінформував, що у Арсена Джеппарова, який утримується в СІЗО міста Шахти Ростовської області РФ, значно погіршився стан здоров’я.

Нагадаємо:

  • 11 лютого 2016 року в селищі Краснокам’янка (Велика Ялта) російські силовики провели обшук в будинку Інвера Бекирова і потім затримали його за підозрою в зв’язках з організацією «Хізб ут-Тахрір», яка в Росії вважається терористичною. Обшуки також були проведені в будинках трьох кримських мусульман в Бахчисараї, Алушті і Холмівці. За їх результатами були затримані член Контактної групи з прав людини Емір-Усеїн Куку, а також Муслім Алієв і Вадим Сірук.
  • 17 квітня 2016 року в Краснокам’янці російські силовики також провели обшук в будинках і затримали двох кримських татар Рефата Алімова і Арсена Джеппарова, яких звинуватили в участі в причетності до «Хізб ут-Тахрір».
  • В грудні 2017 року фігурантів ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір» етапували до Росії в Ростов-на-Дону.
  • 14 лютого 2018 року в Ростові-на-Дону Північно-Кавказький окружний військовий суду розпочав розглядати по суті ялтинську «справу Хізб ут-Тахрір».
  • 12 листопада 2019 року в Ростові-на-Дону Південний окружний військовий суд засудив Мусліма Алієва до 19 років позбавлення волі в колонії суворого режиму, Інвера Бекірова – до 18 років, Емір-Усеїна Куку і Вадима Сірука – до 12 років, Рефата Алімова – до 8 років, Арсена Джеппарова – до 7 років.