Апеляційний суд залишив чинним вирок ексдепутату Криму Ганишу за держзраду

Новини
Екс-депутат Верховної Ради АРК Василь Ганиш (в центрі) у Київському апеляційному суді, 30.01.2020 Фото: court.investigator.org.ua

Київський апеляційний суд 30 січня відхилив апеляційну скаргу захисту колишнього депутата Верховної Ради АР Крим Василя Ганиша і залишив чинним рішення Дніпровського райсуду Києва, який засудив ексдепутата до 12 років позбавлення волі за державну зраду.

Про це повідомляє кореспондент Бюро судової інформації із залу суду.

Колегія суддів у складі Василя Полосенка, Віктора Габрієля та Раїси Гайдай підтримала позицію прокуратури АРК, відхилила апеляційну скаргу захисту Василя Ганиша і залишила чинним вирок Дніпровського районного суду Києва, який засудив колишнього депутата Верховної Ради АР Крим до 12 років позбавлення волі.

Як повідомлялось, 2 грудня 2019 року Київський апеляційний суд переніс засідання з розгляду апеляційної скарги сторони захисту Ганиша на 16 січня 2020 року через неявку двох з трьох адвокатів боку захисту. Однак 16 січня суд переніс на 30 січня засідання з розгляду апеляції через неявку усіх трьох адвокатів Ганиша.

Нагадаємо:

  • 28 квітня 2015 року колишнього депутата Верховної Ради АРК Василя Ганиша затримали при виїзді з окупованого Криму. Йому було пред’явлено обвинувачення в державній зраді за ч.1 ст.111 КК України. Його справа розглядається в Дніпровському райсуді Києва. Прокуратура АРК обвинуватила Ганиша в тому, що 11 квітня 2014 року він взяв участь в засіданні кримського парламенту, на якому приймалася так звана «Конституція Республіки Крим», а також в тому що він у липні 2014 балотувався на організованих окупантами «виборах» до міськради Феодосії.
  • Ганиш стверджував, що він був єдиним депутатом кримського парламенту, які проголосували проти «референдуму». На його думку, обвинувачення в державній зраді є необгрунтованими.
  • Дніпровський районний суд Києва 19 листопада 2018 року засудив Ганиша до 12 років позбавлення волі за обвинуваченням у державній зраді.
  • 14 лютого 2019 року Київський апеляційний суд почав розглядати 3 скарги адвокатів Ганиша.