У Мінську ТКГ практично погодила ділянку розведення військ в районі Гнутове – Оліфер

Новини
КПВВ «Гнутове», Донецька область Фото: dpsu.gov.ua

У Мінську Трьохстороння контактна група (ТКГ) з мирного врегулювання ситуації на Донбасі на своєму засіданні практично узгодила ділянку розведення сил і засобів в районі населеного пункту Гнутове в Донецькій області. До наступного засідання планується розробити проект дорожньої карти з відкриття на лінії розмежування КПВВ у Золотому та Щасті.

Про це за підсумками зустрічі повідомила речниця представника України в ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер на своїй сторінці у Facebook.

«Практично погоджено одну з ділянок розведення в районі н.п. Гнутове, яку раніше було запропоновано українською стороною, триває робота над погодженням інших. Акцентовано увагу на необхідності забезпечення повного та всеосяжного режиму припинення вогню, який зараз порушується з боку НЗФ ОРДЛО», – написала Оліфер.

Вона зазначила, що за даними СММ ОБСЄ, з початку року їхні патрулі 146 раз не були допущені на території ОРДЛО. Тому українська сторона наполягає на забезпеченні цілковитої безпеки роботи співробітників місії, також СММ ОБСЄ повинна мати безперешкодний доступ до всієї території України, як це передбачено її мандатом.

«В гуманітарній підгрупі ми передали уточнений список людей, яких прагнемо звільнити. Сторони надали пропозиції щодо методики пошуку зниклих безвісти. До наступного засідання ТКГ в Мінську має бути розроблено проект дорожньої карти з відкриття КПВВ у Золотому та Щасті», – додала речниця представника України.

Нагадаємо:

  • 29 жовтня 2019 року в селищі Золоте Луганської області розпочався процес розведення військ.
  • 27 листопада 2019 року СММ ОБСЄ офіційно підтвердила завершення процесу дзеркального розведення сил і засобів на ділянці біля Золотого Луганській області.
  • 9 грудня 2019 року на переговорах «нормандської четвірки» лідери України, Росії, Німеччини та Франції погодили розведення військ на трьох нових ділянках уздовж лінії зіткнення на Донбасі. Воно повинно відбутися до березня 2020 року.
  • У січні 2020 року український міністр оборони Андрій Загороднюк заявив, що Україна виступає проти розведення сил по всій лінії розмежування на Донбасі, бо тоді конфлікт буде заморожений.