Незаконно засудженого севастопольця Дудку в російській колонії відвідали прокурор і представник омбудсмена

Новини
Олексій Бессарабов і Володимир Дудка Фото: Facebook Илья Дудка

Незаконно засудженого в окупованому Криму по «справі українських диверсантів» севастопольця Володимира Дудку в російській колонії відвідали прокурор і представник уповноваженого з прав людини в Ставропіллі.

Про це повідомив син Дудки Ілля. За його словами, це стало можливим завдяки запиту українського омбудсмена Людмили Денисової.

«Питали про стан здоров’я, етапі, умови утримання. Батько висловив їм всі свої численні скарги на здоров’я. На умови утримання скарг немає. Зі свого боку відвідувачі повідомили, що тепер справа батька і його стан буде у них на контролі, на тому й розійшлися. Зараз найбільше його нищить свербіж від висипу, від якої йому в колонії видали якусь мазь – не намастив день і висип знову розквітає і нестерпно свербить, високий тиск і болі в паховій області. Але тато тримається, іноді по телефону жартує, і як і раніше чекає обмін», – повідомив син Дудки.

Нагадаємо:

  • 9 листопада 2016 року ФСБ РФ затримала в окупованому Севастополі українських громадян, яких російська спецслужба називає «членами диверсійно-терористичної групи Головного управління розвідки Міноборони України». Затримані Дмитро Штибліков, Олексій Бессарабов і Володимир Дудка нібито готували диверсійні акти в Криму.
  • Дмитро Штибліков в 2004 році був звільнений в запас з лав ЗС України і до 2014 року працював в Севастополі аналітиком в неурядовій організації Центр сприяння вивченню геополітичних проблем і євроатлантичного співробітництва Чорноморського регіону «Номос», що припинив діяльність після окупації Криму. Олексій Бессарабов також працював в центрі «Номос» експертом. Володимир Дудка – капітан 2-го рангу запасу, колишній командир корабля управління «Сімферополь» ВМС України. 18 травня 2017 року Штибліков уклав досудову угоду зі слідством і визнав свою провину. Жодного з незалежних адвокатів до нього не допустили. 16 листопада 2017 року «Севастопольський міський суд» засудив Штиблікова до 5 років позбавлення в колонії строго режиму і штрафу в розмірі 200 тисяч рублів.
  • 4 квітня 2019 року «Севастопольський міський суд» засудив Бессарабова і Дудку за обвинуваченням в нібито підготовці «диверсій» на території півострова і незаконному зберіганні вибухових речовин до 14 років позбавлення волі кожного та призначив їм штрафи: Дудці в розмірі 350 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, Бессарабову – 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.  15 жовтня Верховний суд РФ залишив без змін незаконний вирок «Севастопольського міського суду».