Європейські компанії постачають саджанці в окупований Крим попри санкції

Новини

Провідні європейські сільськогосподарські розплідники постачають посадковий матеріал безпосередньо російським компаніям, що ведуть аграрний бізнес в окупованому Криму.

Про це йдеться у програмі “Питання національної безпеки (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська)

Потреба у саджанцях плодових дерев та черенках винограду в окупованому Криму становить більше 10 мільйонів штук на рік, і задовольнити цю потребу власними силами аграрна галузь Росії не здатна, сказано в розслідуванні. Саджанці та черенки російським компаніям, що ведуть аграрний бізнес в окупованому Криму, постачають європейські сільськогосподарські розплідники. 

Про це свідчать дані Російської федеральної служби з ветеринарного та фітосанітарного контролю – Россельхознадзору, спеціалісти якої виїжджають у розплідники, зокрема й до Євросоюзу, перевіряють посадковий матеріал та видають дозволи на ввезення партій саджанців на територію Росії та окупованого Криму.

Поставки до Криму здійснюють розплідники Болгарії (BALKANSKA VINENA KOMPANIQ, ), Сербії («AGROEXIM»),  Італії (VIVAI TRUANT DI TRUANT TARCISIO & SERGIO , VIVAI COOP, RAUSCEDO-VIA UDINE), Австрії (REBSCHULE TSCHIDA) та інших країн Європи. 

Загалом Центр журналістських розслідувань виявив кілька десятків дозволів, які спеціалісти  Россельхознадзора надали кримським компаніям на ввезення до півострова саджанців із найвідоміших розплідників Європи.

Серед отримувачів євросаджанців – ООО “Фрукти Старого Криму”, “Кримська фруктова компанія”, ООО “Инвест-Алко” та інші. 

 В інформаційних роз’ясненнях ЄС для західного бізнесу обмеження для аграрного сектору Криму окремо не називаються, однак, сказано в розслідуванні, тут працюють загальні правила політики невизнання анексії півострова – це заборона на банківські операції із компаніями з Криму та інвестування в його економіку, режим закритих портів Криму і порядок перетину українського кордону для людей і товарів. А також заборона брати участь у діях, що мають на меті обхід санкцій ЄС. 

Докладніше читайте у розслідуванні “Кримські сади на санкційному полі”.

Нагадаємо: 

  • 20 лютого 2020 року в Міністерстві закордонних справ України заявили, що санкції щодо РФ вдасться зберегти до деокупації Криму.
  • Моніторингова група Інституту Чорноморських стратегічних досліджень, Майдану закордонних справ та інтернет-видання BlackSeaNews опублікували дані щодо створення синхронізованої бази даних юридичних осіб, до яких запроваджені санкції України, США та ЄС у зв’язку з російською агресією проти України.
  • Посилення кримінальної відповідальності за порушення санкційного режиму щодо окупованого Криму вважає необхідним Євген Нетужилов, начальник Головного управління СБУ в Автономній Республіці Крим.