До деокупації Криму відновлення подачі води на півострів неможливе – Свиридова

Новини
Дар’я Свиридова, перша заступниця постійного представника президента в АРК Фото: YouTube Ukraine Crisis Media Center

До деокупації Криму відновлення подачі дніпровської води Північно-Кримським каналом на півострів неможливе.

Про це заявила перша заступниця постійного представника президента в АРК Дар’я Свиридова 24 лютого на презентації в Українському кризовому медіацентрі Другої частини звіту «Енциклопедії репресій в Криму з моменту окупації Росією», повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Офіційна позиція представництва президента в АРК і ця позиція комунікує з позицією Офісу президента України: жодної води в Крим до деокупації ніхто відкривати не збирається», – сказала Свиридова.

Вона також нагадала, що 12 лютого під час виїздного засідання Комітету Верховної Ради з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій на КПВВ «Чонгар» на адмінкордоні з Кримом, де народні депутати піднімали питання про водопостачання півострова, голова комітету Дмитро Лубінець «робив публічну заяву щодо того, що жодної води в Крим до деокупації».

Про те, що в Україні та її керівництва відсутня чітка та узгоджена політика щодо окупованих територій, яскравим індикатором чого є питання постачання води до Криму, читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Як «слуги» топлять Зеленського у дніпровській воді»

Нагадаємо:

  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року припинила   подачу води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал.
  • 5 лютого 2020 року постійний представник президента України в АРК Антон Кориневич заявив, що інформація про можливе відновлення водопостачання в окупований Крим не відповідає дійсності.
  • 11 лютого 2020 року голова парламентської фракції «Слуга народу» Давид Арахамія назвав «достатнім компромісом» подачу дніпровської води до окупованого Росією Криму в обмін на поступки Росії у переговорах щодо Донбасу.
  • Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров вважає неприпустимим відновлення подачі дніпровської води до окупованого Криму Північно-Кримським каналом, яка була припинена у 2014 році. 
  • Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак заявив, що заява голови парламентської фракції «Слуга народу» Давида Арахамії про можливість подачі дніпровської води до окупованого Криму є особистою думкою Арахамії. Він додав, що ніколи не обговорював з заступником керівника Адміністрації президента Російської Федерації Дмитром Козаком тему подачі дніпровської води до окупованого Криму. 
  • 12 лютого нардеп парламентської фракції «Слуга народу» Юрій Камельчук заявив, що Україна має відновити водопостачання окупованого Криму і запропонував укласти з Росією спеціальний контракт на постачання дніпровської води на півострів.