РФ з 2014 року незаконно видобула на захопленому у України шельфі понад 10 млрд кубів газу – Нєжнова

Новини
Світлана Нєжнова, генеральний директор ДАК «Чорноморнафтогаз» Фото: investigator.org.ua

Росія з часу окупації Криму в 2014 році незаконно видобула на захоплених у України родовищах на морському шельфі понад 10 млрд кубометрів газу. При цьому через міжнародні санкції відбувається падіння видобутку, оскільки РФ не може обслуговувати захоплене у України обладнання.

Про це повідомила генеральний директор ДАК «Чорноморнафтогаз» Світлана Нєжнова на Українському енергетичному форумі в Києві 26 лютого, передає видання РБК-Україна.

«За ці роки, з 2014 по 2019, Російська Федерація видобула з родовищ, які належать Україні, 10,4 млрд куб. м. Ми спостерігаємо падіння видобутку з 2 млрд куб. м в 2014 році до 1,5 млрд куб. в 2019 році», – сказала Нєжнова.

За її словами, уповільнення видобутку пов’язане з діями міжнародних санкцій.

«Їм заважають міжнародні санкції. Вони не можуть обслуговувати бурові, не можуть користуватися вертольотами, які там є для доставки вахти», – зазначила керівник «Чорноморнафтогазу».

Нагадаємо:

  • Під час окупації  Криму РФ були захоплені і тепер використовуються значні активи ДАТ «Чорноморнафтогаз» на півострові та шельфі Чорного моря: 15 родовищ нафти і газу, 3 площі покладів вуглеводнів, Глібовське підземне газосховище, більш 1200 км магістральних газопроводів, 43 газорозподільні станції, 4 плавучі бурові установки, включаючи скандальні «вишки Бойка» – «Петро Годованець» і «Україна» («Незалежність»).
  • 20 вересня 2017 року НАК «Нафтогаз України» і її шість дочірніх компаній подали до суду, сформованого при Постійної палаті Третейського Суду в Гаазі, позовну заяву про відшкодування збитків, заподіяних незаконним захопленням Російською Федерацією активів в АР Крим.
  • 27 лютого 2019 року Постійна палата третейського суду в Гаазі визнала, що Росія винна у втраті НАК «Нафтогаз України» своїх активів у окупованому Криму.
  • Наприкінці червня 2019 року НАК «Нафтогаз України» та його дочірні підприємства подали до Трибуналу при Постійній палаті Третейського Суду в Гаазі позовну заяву щодо розміру компенсації збитків, завданих експропріацією активів групи Нафтогаз в окупованому Криму в сумі $5,2 млрд.
  • В січні 2020 року виконавчий директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко повідомив, що компанія подає оновлені позови проти Росії до Третейського суду Гааги, вимагаючи зобов’язати РФ виплатити групі понад $7 млрд компенсації за втрату можливості використовувати своє майно в Криму. 10 лютого 2020 року Юрій Вітренко повідомив, що Нафтогаз завершує підготовку до чергового подання документів у рамках арбітражного процесу проти РФ щодо втрачених активів в окупованому Криму. Загальна сума компенсації, включно з відсотками, оцінюється у $8 млрд.