У Криму за місяць відкрили 8 нових кримінальних справ за ухилення від призову в армію РФ

Новини
Призовники в окупованому Криму Фото: rk.gov.ru

Правозахисники в лютому зафіксували 8 нових кримінальних справ стосовно жителів окупованого Криму за ухилення від призову до Збройних сил РФ. У трьох з них вже винесено вироки.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група (КПГ).

Зокрема, шість справ про ухилення від призову розглядаються в «Ленінському районному суді Севастополя», і по одному в «Радянському районному суді» і «Феодосійському міському суді». По трьох з них в «Ленінському районному суді Севастополя» були винесені вироки.

11 і 18 лютого вирок виніс «суддя» Андрій Грачов, 12 лютого «суддя» Анатолій Василенко.

Всього на кінець лютого КПГ зафіксувала 91 кримінальну справу за ухилення від служби в ЗС РФ, які передані на розгляд в «суди» Криму. За 85 з них вже винесено вирок, ще шість перебувають на стадії розгляду.

«Нагадуємо, що проведення призову жителів окупованих територій до лав армії, що окуповує, а також безперервна на території Криму пропаганда служби в ЗС РФ порушують ст.51 Конвенції про захист цивільного населення під час війни (Четвертої Женевської Конвенції)», – відзначили правозахисники.

Нагадаємо:

  • У квітні 2018 року Україна в Раді Безпеки ООН вимагала від РФ припинити призов мешканців Криму в російську армію.
  • У жовтні 2018 року Україна звернулася до Міжнародного кримінального суду через незаконний призов своїх громадян у окупованому Криму до російської армії, що є черговим доказом здійснення РФ воєнного злочину на півострові, оскільки згідно статті 51 IV Женевської конвенції країна-окупант повинна утримуватись від залучення у будь-якому вигляді населення окупованих територій до військової служби.
  • МУС кваліфікував анексію Криму як міжнародний збройний конфлікт між Україною і РФ.
  • Навесні 2019 року зібрані експертами докази незаконного призову в армію РФ в Криму були отримані офісом прокурора Міжнародного кримінального суду. Експерти КПГ висловлюють надію, що ці матеріали допоможуть прокурору МКС відкрити розслідування по Україні, в тому числі щодо військових злочинів в Криму. Крім того, ці відомості допоможуть в роботі на міжнародному рівні для припинення незаконного призову в Криму.
  • Чому призов до армії РФ в окупованому Криму є військовим злочином, розповів Олександр СЄДОВ, аналітик Кримської правозахисної групи в програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).