Штаб ООС внесе зміни до наказу про обмеження перетину КПВВ через коронавірус на Донбасі

Новини
Фото: Facebook Операція об'єднаних сил

Штаб Операції об’єднаних сил (ООС) внесе зміни в рішення про тимчасові обмеження на перетин контрольних пунктів в’їзду-виїзду (КПВВ) через можливе поширення на окупованому Донбасі захворювання коронавірусом. Цей наказ Командувача ООС, згідно з яким жителів ОРДЛО не пропускають через лінію розмежування в разі виявлення ознак захворювання коронавирусною інфекцією, вимагають скасувати правозахисники.

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook представник Уповноваженої Верховної Ради з прав людини в Донецькій і Луганській областях Павло Лисянський.

Він зазначив, що за дорученням омбудсмена України Людмили Денісової провів переговори зі штабом ООС, висловив стурбованість рішенням про введення обмежень на перетин лінії розмежування на Донбасі, в зв’язку з тим, що воно порушує конституційні права громадян України, зокрема ст.24, 33, 49 Конституції України.

«У штабі ООС мене запевнили, що зараз ведеться робота над внесенням змін даного рішення. З штабом ООС я на прямому зв’язку, і зі зміною ситуації відразу надам інформацію», – написав Лисянський.

За його словами, ця ситуація знаходиться на особистому контролі у Людмили Денисової.

Нагадаємо:

  • З кінця лютого 2020 року для недопущення поширення коронавірусу українські прикордонники посилили заходи контролю у контрольних пунктах в’їзду-виїзду (КПВВ) на Донбасі. У всіх громадян, які слідують з окупованої території через лінію розмежування, перевіряють температуру тіла.
  • З 7 березня введені тимчасові обмеження на перетин КПВВ через поширення на окупованому Донбасі випадків захворювання на гострі респіраторні захворювання, збудником яких, ймовірно, є коронавірус. У разі виявлення ознак захворювання на коронавірусну інфекцію в жителів тимчасово окупованих територій, їх НЕ БУДУТЬ пропускати через лінію розмежування.
  • Низка правозахисних організацій заявили, що наказ Командуючого ООС Володимира Кравченка про обмеження перетину КПВВ через можливе захворювання на коронавірус на окупованому Донбасі є дискримінаційним, оскільки він непропорційно обмежує права та свободи людини. Правозахисники зажадали від Кравченка скасувати наказ, як такий, що порушує конституційні права громадян, передбачені статтями 24, 33 та 49 Конституції України, штучно поділяючи громадян України на тих, хто має право на отримання медичної допомоги і може вільно пересуватися, і тих, хто цієї можливості позбавлений.
  • 9 березня на окупованому Донбасі в так званій «ДНР» госпіталізували прибулу з Китаю місцеву жительку з підозрою на коронавірус COVID-19.