Обмеження на перетин КПВВ для жителей Донбасу не поліпшують епідемситуацію із коронавірусом – правозахисники

Новини
Фото: Facebook Операція об'єднаних сил

Введені штабом Операції об’єднаних сил (ООС) тимчасові обмеження на перетин контрольних пунктів в’їзду-виїзду (КПВВ) для мешканців Донбасу через можливе поширення на окупованих територіях захворювання коронавірусом не поліпшують епідеміологічну ситуацію в Україні, а лише створюють загрозу життю людей.

Про це заявила правовий аналітик Благодійного фонду «Право на захист» Ірина Пецко.

«Чинні запобіжні заходи контролю на КПВВ не поліпшують епідеміологічну ситуацію із коронавірусом в Україні, а лише створюють загрозу життю людей, оскільки, за даними органів державної влади України, російсько-окупаційні адміністрації не спроможні взяти ситуацію під контроль через гостру нестачу кваліфікованого медичного персоналу та спеціалізованого обладнання і медикаментів», – сказала Пецко.

За її словами, до такого висновку правозахисники дійшли, проаналізувавши дані регулярного моніторингу КПВВ на лінії розмежування, який проводить БФ «Право на захист».

Зокрема, правозахисники протягом останнього тижня виявили різні алгоритми дій співробітників Державної прикордонної служби України, пов’язані з ідентифікацією ознак хвороби.

Так на КПВВ «Станиця Луганська», «Майорське» і «Мар’їнка» мінімальна температура, з якою пов’язують обмеження в перетині КПВВ або передачу подорожуючих громадян медикам швидкої медичної допомоги, є 38.0 С, тоді як інші ознаки ГРВІ при меншій ніж 38,0 температурі не впливають на обмеження у русі через КПВВ.

При цьому на КПВВ «Новотроїцьке» і «Гнутове» мінімальна температура, з якою пов’язують обмеження в перетині КПВВ або передачу подорожуючих громадян медикам швидкої медичної допомоги, є 37,5 С. Вплив інших ознак ГРВІ на прийняття рішення про перетини КПВВ «Новотроїцьке» допоки невідомий, а на КПВВ «Гнутове» інші ознаки ГРВІ при меншій ніж 37,5 С температурі – не впливають на обмеження у русі через КПВВ.

Нагадаємо:

  • З кінця лютого 2020 року для недопущення поширення коронавірусу українські прикордонники посилили заходи контролю у контрольних пунктах в’їзду-виїзду (КПВВ) на Донбасі. У всіх громадян, які слідують з окупованої території через лінію розмежування, перевіряють температуру тіла.
  • З 7 березня введені тимчасові обмеження на перетин КПВВ через поширення на окупованому Донбасі випадків захворювання на гострі респіраторні захворювання, збудником яких, ймовірно, є коронавірус. У разі виявлення ознак захворювання на коронавірусну інфекцію в жителів тимчасово окупованих територій, їх пропускають через лінію розмежування.
  • Низка правозахисних організацій заявили, що наказ Командуючого ООС Володимира Кравченка про обмеження перетину КПВВ через можливе захворювання на коронавірус на окупованому Донбасі є дискримінаційним, оскільки він непропорційно обмежує права та свободи людини. Правозахисники зажадали від Кравченка скасувати наказ, як такий, що порушує конституційні права громадян, передбачені статтями 24, 33 та 49 Конституції України, штучно поділяючи громадян України на тих, хто має право на отримання медичної допомоги і може вільно пересуватися, і тих, хто цієї можливості позбавлений.
  • Представник омбудсмена України в Донецькій і Луганській областях Павло Лисянський повідомив, що штаб ООС внесе зміни в рішення про тимчасові обмеження на перетин КПВВ через можливе поширення на окупованому Донбасі захворювання коронавірусом.