ВООЗ оголосила пандемію у зв’язку з коронавірусом COVID-19

Новини
Гендиректор ВООЗ Тедрос Гебрейесус Фото: Twitter Tedros Adhanom Ghebreyesus

Генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Тедрос Гебрейесус заявив, що ситуацію з поширенням коронавірусу COVID-19 в світі можна оцінити як пандемію.

Про це Гебрейесус сказав на брифінгу, повідомляється в мікроблозі Twitter ВООЗ.

«Ми прийшли до висновку, що хвороба COVID-19 може бути розцінена як пандемія», – зазначив гендиректор ВООЗ.

Він попередив, що в найближчі дні і тижні треба готуватися до збільшення кількості заражень, смертей від COVID-19 і числа країн, яких торкнеться пандемія. Зараз випадки захворювання коронавірусною інфекцією зафіксовані в 109 країнах.

«Ми глибоко стурбовані як тривожними рівнями поширення і важкості, так і тривожними рівнями бездіяльності», – сказав Гебрейесус.

За його словами, країни все ще можуть змінити хід цієї пандемії, якщо будуть вчасно виявляти та ізолювати хворих. Таким чином країни з невеликою кількістю випадків COVID-19 можуть запобігти виникненню вогнищ захворювання.

У зв’язку з цим гендиректор ВООЗ закликав країни розробити стратегію запобігання поширенню інфекції.

Зокрема, він порадив активувати і розширити механізми реагування на надзвичайні ситуації, пояснити людям ризики та шляхи самозахисту, знайти, ізолювати, перевірити і забезпечити лікування кожній людині, яка заразилася вірусом, а також відстежити всіх, з ким він контактував.

Крім того, Гебрейесус закликав підготувати лікарні, навчити працівників системи охорони здоров’я і проявляти більше турботи один про одного.

ВООЗ визначає пандемію як поширення нового захворювання в світових масштабах, яке характеризується відсутністю колективного імунітету у людства і, як правило, ефективних засобів профілактики (вакцин) та лікування.

Нагадаємо:

  • На початку березня в Україні зафіксований перший випадок захворювання коронавірусом. Він діагностований у жителя Чернівців, який повернувся з відпочинку в Італії. Чоловік відчув нездужання 28 лютого, зараження підтвердили в Міністерстві охорони здоров’я 2 березня.
  • 11 березня Кабмін України затвердив низку заходів, які необхідно вжити через загрозу епідемії коронавірусної інфекції і для недопущення поширення COVID-19 в країні. Зокрема пропонується на три тижні обмежити проведення масових заходів та ввести карантин у навчальних закладах.