Правозахисники назвали небезпечним рішення про обмеження перетину адмінкордону з Кримом

Новини

Українські правозахисні організації вважають небезпечним рішення про обмеження перетину адміністративного кордону між Кримом і Херсонською областю. На думку правозахисників, обмеження суперечать політиці реінтеграції. Правозахисники зазначили, що розуміють всю необхідність прийняття карантинних заходів, тому закликали органи влади максимально проінформувати громадян, які мають намір перетинати адміністративний кордон.

Про це йдеться в заяві, опублікованій на сайті організації ZMINA.

«Ми закликаємо посилити здатність медичних установ на кордоні з тимчасово окупованими територіями виконувати свої обов’язки щодо стримування поширення вірусної інфекції; посилити профілактичні заходи і заходи безпеки військовослужбовців, співробітників ДПСУ, ДМС, ДФСУ, НПУ, СБУ, які служать на КПВВ; посилити заходи дезінфекції на КПВВ», – йдеться в повідомленні.

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і тимчасово переміщених осіб України повідомило, що до 3 квітня 2020 року тимчасово обмежений пропуск через контрольні пункти в’їзду/виїзду на адміністративному кордоні окупованого Криму з Херсонською областю. Тимчасові обмеження стосуються всіх, крім громадян України та членів їх сімей, осіб з метою забезпечення захисту національних інтересів чи в зв’язку з виконанням міжнародних зобов’язань, а також представників дипломатичних установ і гуманітарних місій, які виїжджають з Криму і Севастополя.

13 березня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков у зв’язку з введенням карантину через небезпеку розповсюдження коронавірусу в Україні запропонував не пропускати мешканців окупованих територій Донбасу і Криму на підконтрольну українському уряду територію. Контрольні пункти в’їзду-виїзду (КПВВ) зможуть перетинати лише громадяни з реєстрацією на підконтрольній території. Він також запропонував заборонити перетин КПВВ для іноземців.

Нагадаємо:

  • З кінця лютого 2020 року для недопущення поширення коронавірусу українські прикордонники посилили заходи контролю у КПВВ на Донбасі. У всіх громадян, які слідують з окупованої території через лінію розмежування, перевіряють температуру тіла.
  • З 7 березня введені тимчасові обмеження на перетин КПВВ через поширення на окупованому Донбасі випадків захворювання на гострі респіраторні захворювання, збудником яких, ймовірно, є коронавірус. У разі виявлення ознак захворювання на коронавірусну інфекцію в жителів тимчасово окупованих територій, їх пропускають через лінію розмежування.
  • Низка правозахисних організацій заявили, що наказ Командуючого ООС Володимира Кравченка про обмеження перетину КПВВ через можливе захворювання на коронавірус на окупованому Донбасі є дискримінаційним, оскільки він непропорційно обмежує права та свободи людини. Правозахисники зажадали від Кравченка скасувати наказ, як такий, що порушує конституційні права громадян, передбачені статтями 24, 33 та 49 Конституції України, штучно поділяючи громадян України на тих, хто має право на отримання медичної допомоги і може вільно пересуватися, і тих, хто цієї можливості позбавлений.