Північно-Кримський канал наповнено водою. Крим отримає лише після деокупації

Новини
Фото: представництво Президента в АРК

Північно-Кримський канал наповнено водою: з 11 березня розпочалося наповнення каналу дніпровською водою. 3 квітня русло ПКК на території Херсонської області заповнено до робочих рівнів: забезпечено наповнення Олександрівського і Перекопського каналів, а також міжгосподарських мереж. Але до окупованого Криму вода почне надходити лише після деокупації.

Про це повідомили в представництві Президента в АРК.

«Представництво Президента в АР Крим спільно з іншими державними органами неодноразово чітко висвітлювало позицію – постачання води до тимчасово окупованої Російською Федерацією території АР Крим та м. Севастополя можливе тільки після деокупації. Наголошуємо, що з початком окупації припинено постачання води в Крим. Відповідно до норм міжнародного права відповідальність за забезпечення життя населення на окупованій території покладається на державу-окупанта. Україна зобов’язана захищати інтереси своїх громадян, у тому числі тих, хто вимушено проживає на тимчасово окупованій території. Проте, постачання води з підконтрольної території України призведе до послаблення тиску на державу-окупанта. Наслідком цього стане відтермінування моменту деокупації території України та продовження репресій і переслідувань наших громадян окупаційною російською владою», – йдеться в повідомлені.

Як повідомили в міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, фахівці сектору Мінреінтеграції у Херсонській області спільно з громадськими організаціями, з колегами Представництва Президента України в Автономній республіці Крим здійснили моніторинг умов перетину адміністративної межі з тимчасово окупованою територією та забезпечення санітарних умов на КПВВ «Чонгар», «Чаплинка» і «Каланчак».

«За підсумками візиту підготовлено комплексний звіт, на підставі якого будуть розроблені рекомендації щодо вдосконаленні роботи КПВВ. Одночасно, зважаючи на суспільний резонанс, було здійснено огляд гідротехнічної споруди у Каланчацькому районі поблизу адміністративної межі з АРК, яка на період тимчасової окупації перекриває Північно-Кримський канал», – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо:

  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року припинила   подачу води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал.
  • 5 березня в ефірі програми «Право на владу» новообраний прем’єр-міністр України Шмигаль висловив думку, що воду в окупований Крим треба подавати, тому що там живуть українці. Пізніше Шмигаль написав в соцмережі, що Україна не може подавати воду в окупований Крим до повернення його по свій суверенітет.
  • 6 березня в ході Години запитань до уряду у Верховній Раді Денис Шмигаль заявив, що Україна не буде поставляти воду для промислових і військових об’єктів Криму, але має забезпечити українцям на півострові воду «для господарських потреб, для пиття, хоч цистернами, хоч каністрами, хоч бутлями» в разі «необхідності або гуманітарної загрози».
  • Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров вважає, що скандальна заява Дениса Шмигаля про можливість подачі води в окупований Крим, озвучена ним на тлі посилення на півострові репресій і переслідування кримських татар і етнічних українців з боку російських окупантів, по суті, стало підлим ударом в спину тих, хто не змирився з окупацією Криму і залишаються вірними Українській державі.