Новий прем’єр Шмигаль висловився за подачу води в окупований Крим

Новини

Новопризначений прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що відсутність дніпровської води в Криму призведе до гуманітарної катастрофи, але потім згадав, що до деокупації подавати воду на півострів не можна.

Про це він заявив в ефірі програми «Право на владу».

«Питання подання води в окупований Крим — це не питання торгівлі з окупантом, це не питання якогось бізнесу, це питання гуманітарної відповідальності перед людьми, які живуть в Криму. Неподача туди води призведе до гуманітарної катастрофи… Там живуть українці, ми не перекриємо воду для українців», – сказав Шмигаль.

Він додав, що «Крим – це Україна, а окупант не може нести відповідальність за українців, які там живуть», пише УП.

Пізніше прем’єр-міністр на своїй сторінці у Facebook повідомив, що воду до Криму буде подано лише після деокупації півострова.

«В черговий раз хочу наголосити, що уряд не забуває про українців, які живуть на території тимчасово окупованого українського Криму. Ми хочемо допомагати цим людям. Ми хочемо, щоб вони відчували, що ми піклуємося про них. Справді, з технічних причин поділити воду, яка піде людям і воду, яка піде на військові бази неможливо. Ця теза загубилася у галасі студії. Позиція залишається незмінною: ми хотіли би подавати воду нашим громадянам, але не можемо і не маємо технічної змоги робити цього до деокупаціі півострова та повернення його до складу України», – написав Шмигаль.

Міністра закордонних справ України Дмитра Кулебу запитали про те, подавати чи не подавати воду в Крим.

«Питання подачі або подача води в Крим, в окупований Крим, – це інструмент деокупації», – наголосив Кулеба. Водночас, народний депутат від фракції «Голос» Юлія Клименко висловила думку, що «це навпаки – інструмент окупації».

Своєю чергою, глава МЗС уточнив: «Ні. Я сказав… Можна надавати, можна не надавати, але це завжди має розглядатися як інструмент деокупації», пише УНІАН.

У Держводагентстві не мають інформації про нібито об’єднання управлінь Північно-Кримського та Головного Каховського магістрального каналів. Раніше про таке ймовірне об’єднання з наступною приватизацією повідомив екснардеп Сергій Хлань, який вказав, що головна мета цього плану – відновлення водопостачання окупованого Криму. У відомстві зазначили, що подача води на окупований півострів наразі технічно неможлива.

Нагадаємо:

  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року припинила   подачу води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал.
  • 5 лютого 2020 року постійний представник президента України в АРК Антон Кориневич заявив, що інформація про можливе відновлення водопостачання в окупований Крим не відповідає дійсності.
  • 11 лютого 2020 року голова парламентської фракції «Слуга народу» Давид Арахамія назвав «достатнім компромісом» подачу дніпровської води до окупованого Росією Криму в обмін на поступки Росії у переговорах щодо Донбасу.
  • Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров вважає неприпустимим відновлення подачі дніпровської води до окупованого Криму Північно-Кримським каналом. 
  • Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак заявив, що заява голови парламентської фракції «Слуга народу» Давида Арахамії про можливість подачі дніпровської води до окупованого Криму є особистою думкою Арахамії. Він додав, що ніколи не обговорював з заступником керівника Адміністрації президента Російської Федерації Дмитром Козаком тему подачі дніпровської води до окупованого Криму. 
  • 12 лютого нардеп парламентської фракції «Слуга народу» Юрій Камельчук заявив, що Україна має відновити водопостачання окупованого Криму і запропонував укласти з Росією спеціальний контракт на постачання дніпровської води на півострів.
  • Секретар РНБО Олексій Данилов заявив, що Україна не може постачати дніпровську воду в окупований Крим. Відновлення водопостачання півострова можливе лише після того, як Росія поверне Крим Україні.