Представництво президента в АРК: Продовження призову кримчан до армії РФ – системний воєнний злочин

Новини
Призовники в окупованому Криму Фото: РИА Новости

Продовження Росією військового призову мешканців окупованого Криму до російської армії є системним воєнним злочином, оскільки порушує міжнародне гуманітарне право. Крім того, проведення призову під час пандемії коронавірусу ставить під загрозу життя та здоров‘я кримчан.

Про це заявляє представництво президента України в Автономній Республіці Крим.

«На тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополя Російська Федерація розпочала весняний призов громадян на військову службу. Всього з території півострова планується відібрати і направити для проходження військової служби близько 3,3 тис. осіб. При цьому більшість з них відправлять за межі півострова до військових частин Південного та інших військових округів держави-окупанта. Наголошуємо, що такі дії Російської Федерації є системним воєнним злочином, а те, що призов відбувається під час пандемії – ставить під загрозу життя і здоров‘я людей», – йдеться у заяві.

У представництві наголосили, що проведення призову жителів окупованих територій до лав збройних сил держави-окупанта, а також безперервна пропаганда служби в ЗС РФ на території Криму порушують ст.51 Конвенції про захист цивільного населення під час війни (Четвертої Женевської Конвенції), а переміщення громадян України з окупованої території на територію РФ порушує ст.49 цієї Конвенції.

Крім того, додали у відомстві, незаконна призовна кампанія РФ в Криму і кримінальне переслідування кримських чоловіків за ухилення від призову були засуджені світовою спільнотою, зокрема в резолюції ГА ООН від 18 грудня 2019 року «Стан справ у сфері прав людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, Україна»(https://undocs.org/en/A/RES/74/168).

У представництві також нагадали, що прокуратура АР Крим спільно з правозахисними організаціями направили до Міжнародного кримінального суду повідомлення про воєнні злочини РФ у Криму, серед яких зазначений і примусовий призов до лав збройних сил держави-окупанта.

«Звертаємося до кримчан, які не хочуть йти в армію РФ і отримати кримінальний термін за ухилення, з проханням повідомляти про факти незаконного призову та проходження служби. Адже зібрані докази допоможуть у роботі з припинення незаконного призову в Криму на міжнародному рівні», – йдеться у заяві.

Матеріали можна надсилати до:

Прокуратури АР Крим: +38(044) 596 73 57; telegram, viber, whatsapp за номером + 38 (096) 700 1600; e-mail: [email protected],
https://www.facebook.com/prok.arkrym

Представництва Президента України в АР Крим: 0 800 502 192, +38 (0552) 49-59-39; Skype: ark predstavnictvo, e-mail: [email protected],
https://www.facebook.com/ppu.gov.ua

Кримської правозахисної групи: +380 (67) 224 01 73, e-mail: [email protected], https://www.facebook.com/crimeahrg

Як повідомлялось, в окупованому Криму і Севастополі РФ, не дивлячись на карантин, почала весняний призов громадян на військову службу. Всього з території півострова планується відібрати і направити для проходження військової служби порядка 3,3 тис. осіб.

Нагадаємо:

  • У квітні 2018 року Україна в Раді Безпеки ООН вимагала від РФ припинити призов мешканців Криму в російську армію.
  • У жовтні 2018 року Україна звернулася до Міжнародного кримінального суду через незаконний призов своїх громадян у окупованому Криму до російської армії, що є черговим доказом здійснення РФ воєнного злочину на півострові, оскільки згідно статті 51 IV Женевської конвенції країна-окупант повинна утримуватись від залучення у будь-якому вигляді населення окупованих територій до військової служби.
  • МУС кваліфікував анексію Криму як міжнародний збройний конфлікт між Україною і РФ.
  • Навесні 2019 року зібрані експертами докази незаконного призову в армію РФ в Криму були отримані офісом прокурора Міжнародного кримінального суду. Експерти КПГ висловлюють надію, що ці матеріали допоможуть прокурору МКС відкрити розслідування по Україні, в тому числі щодо військових злочинів в Криму. Крім того, ці відомості допоможуть в роботі на міжнародному рівні для припинення незаконного призову в Криму.
  • Чому призов до армії РФ в окупованому Криму є військовим злочином, розповів Олександр СЄДОВ, аналітик Кримської правозахисної групи в програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).