У Мінреінтеграції сподіваються, що хаб на КПВВ «Чонгар» за допомогою SOCAR відкриють через півроку

Новини
КПВВ «Чонгар» Фото: genichesk.ipc.org.ua

Віце-прем’єр-міністр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков сподівається, що сучасний хаб для обслуговування громадян біля КПВВ «Чонгар» на адмінкородні з Кримом за допомогою компанії «Сокар Енерджі» відкриють не пізніше ніж за півроку.

Про це Рєзніков заявив на міжвідомчій нараді, на якій було обговорено поточний стан облаштування сервісних зон КПВВ «Чаплинка» і «Чонгар» на адмінкордоні, повідомляє Мінреінтеграції.

«Завдання непросте. Як мені повідомили, остання розмова на цю тему між залученими сторонами відбувалась ще минулого року. Динаміку було на деякий час втрачено. Накопичилися борги. Але сьогодні ми вийшли на розуміння, як це завдання виконати. Хочу подякувати усім колегам за конструктивний підхід. Маю сподівання, що за 4-6 місяців на «Чонгарі» буде сучасний хаб, де люди зможуть оформити документи, випити кави, заправити автівку або купити квиток і безпечно доїхати на громадському транспорті до Новоолексіївки чи Генічеська», – сказав Рєзніков.

За його словами, якісний сервіс від держави, який побачить людина, яка їде з Криму, – це один з засобів реінтеграції тимчасово окупованих Росією українських територій.

У Мінреінтеграції нагадали, що восени 2019 року АТ «Укрзалізниця» збудувала на КПВВ «Чаплинка» і «Чонгар» приміщення автовокзалу, для митного контролю і прикордонників, для ЦНАПу та інших сервісів, що якісно підвищило комфорт для громадян, які рухались через КПВВ.

Однак низка формальних обставин, зокрема, невизначеність підпорядкування і оптимального балансоутримувача КПВВ, призвели до фактичної зупинки проекту 4 місяці тому. Крім того, було ускладнено залучення до облаштування КПВВ партнера у вигляді ТОВ «Сокар Енерджі», яке у рамках програми соціальної відповідальності було готова інвестувати у розбудову пілотного сервісного хабу на КПВВ «Чонгар».

Під час дискусії на нараді були обговорені шляхи перезапуску проєкту створення сервісного хабу, в якому громадянам надаватиметься широкий спектр адміністративних, соціальних та інших послуг, з врахуванням можливості поширення уніфікованої моделі на КПВВ в Донецькій та Луганській областях.

Нагадаємо:

  • 20 вересня 2019 року почалось будівництво нових КПВВ «Чонгар» і «Каланчак». Роботи тривали до листопада.
  • 15 листопада 2019 року відкрили після реконструкції режимні зони КПВВ «Чонгар» та «Каланчак» на адмінкордоні з окупованим Кримом. 19 грудня у КПВВ «Каланчак» відкрили сучасну сервісну зону, яка забезпечить надання адміністративних, транспортних та побутових послуг для громадян, які перетинають на адмінмежу з тимчасово окупованим Кримом.
  • Детально про облаштування КПВВ читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Багатостраждальні КПВВ: тендерна історія».
  • 26 лютого 2020 року президент Володимир Зеленскьий заявив, що до кінця поточного року біля КПВВ «Чонгар» на адмінкордоні з окупованим Кримом Україна спільно з державною нафтовою компанією Азербайджану SOCAR відкриє великий хаб для обслуговування громадян.