Франція засудила призов кримчан в армію РФ і указ Путіна про землю в Криму

Новини
Фото: РИА Новости, Александр Полегенько

Посольство Франції в Україні засуджує призов кримчан у російську армію і указ російського президента Володимира Путіна про заборону «іноземцям володіти земельними ділянками на прикордонних територіях Росії» в окупованому Криму.

Про це йдеться в повідомленні дипломатичного представництва в Twitter.

«Ці два заходи (примусовий призов і заборона іноземцям володіти землею в Криму), прийняті російською владою з різницею в кілька днів, прекрасно ілюструють стратегію примусової інтеграції, яку Росія реалізує в Криму, і яка повністю суперечить нормам міжнародного права», – йдеться в повідомленні.

Відправка кримчан для служби в російській армії почнеться не раніше 20 травня через ситуацію з коронавірусом.

Продовження Росією військового призову мешканців окупованого Криму до російської армії є системним воєнним злочином, оскільки порушує міжнародне гуманітарне право. Крім того, проведення призову під час пандемії коронавірусу ставить під загрозу життя та здоров‘я кримчан, заявляє представництво президента України в Автономній Республіці Крим.

Володимир Путін своїм указом від 20 березня 2020 року заборонив іноземцям володіти земельними ділянками у прибережних районах Криму. Під іноземцями маються на увазі усі, хто не має російського громадянства, а також юридичні особи, які не зареєстровані в РФ. А під прибережними районами – усі райони півострова, які мають вихід до Чорного та Азовського морів, без прив’язки до відстані до води. Тут легше назвати райони, які не потрапили до списку, їх усього три: Первомайський, Красногвардійський і Білогірський, які не мають виходу ні до Чорного, ні до Азову. Також до списку не потрапила Верхньосадівська сільська рада в Нахімовському районі Севастополя. Указ 2020 року став доповненням до старішого указу, який був виданий ще у 2011 році. Він має 380 пунктів, в яких перелічені прикордонні райони та округи Російської Федерації. Тепер до них додадуть 19 районів Криму, включно з містами.

Як повідомлялось, в окупованому Криму і Севастополі РФ, не дивлячись на карантин, почала весняний призов громадян на військову службу. Всього з території півострова планується відібрати і направити для проходження військової служби порядка 3,3 тис. осіб.

Нагадаємо:

  • У квітні 2018 року Україна в Раді Безпеки ООН вимагала від РФ припинити призов мешканців Криму в російську армію.
  • У жовтні 2018 року Україна звернулася до Міжнародного кримінального суду через незаконний призов своїх громадян у окупованому Криму до російської армії, що є черговим доказом здійснення РФ воєнного злочину на півострові, оскільки згідно статті 51 IV Женевської конвенції країна-окупант повинна утримуватись від залучення у будь-якому вигляді населення окупованих територій до військової служби.
  • МУС кваліфікував анексію Криму як міжнародний збройний конфлікт між Україною і РФ.
  • Навесні 2019 року зібрані експертами докази незаконного призову в армію РФ в Криму були отримані офісом прокурора Міжнародного кримінального суду. Експерти КПГ висловлюють надію, що ці матеріали допоможуть прокурору МКС відкрити розслідування по Україні, в тому числі щодо військових злочинів в Криму. Крім того, ці відомості допоможуть в роботі на міжнародному рівні для припинення незаконного призову в Криму.
  • Чому призов до армії РФ в окупованому Криму є військовим злочином, розповів Олександр СЄДОВ, аналітик Кримської правозахисної групи в програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).