В Україні розпочато виплати пенсіонерам одноразової грошової допомоги у розмірі 1000 грн

Новини
Фото: investigator.org.ua

В Україні розпочато виплати одноразової грошової допомоги у розмірі 1000 грн пенсіонерам і одержувачам соціальних виплат. Для цього Кабмін виділив 10,6 млрд грн.

Про це повідомляє міністерство соціальної політики України.

«23 квітня розпочато виплати одноразової грошової допомоги у розмірі 1000 гривень. На це Урядом спрямовано 10,6 млрд гривень. Одноразову грошову допомогу в сумі 1000 гривень отримують пенсіонери, розмір пенсійної виплати яких менше 5 тисяч гривень, та громадяни, які одержують державну соціальну допомогу у зв’язку з інвалідністю та за віком замість пенсії», – йдеться у повідомленні.

Як зазначили у міністерстві, грошову допомогу близько 7 мільйонам громадян, які отримують пенсії та державну соціальну допомогу на рахунки у банках, буде виплачено не пізніше 24 квітня.

Громадянам, котрі отримують відповідні виплати через пошту, листоноші доставлять грошову допомогу додому протягом 5 календарних днів з дня надходження коштів.

У Мінсоцполітики нагадали, що постановою КМУ від 1 квітня 2020 р. №251 «Деякі питання підвищення пенсійних виплат і надання соціальної підтримки окремим категоріям населення у 2020 році» передбачено виплату одноразової грошової допомоги окремим категоріям населення, а саме:

– пенсіонерам, розмір пенсії яких з урахуванням передбачених законодавством надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації пенсії, щомісячної компенсації у разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи та інших доплат до пенсій, встановлених законодавством, не перевищує 5000 гривень станом на 1 квітня 2020 року;

– одержувачам державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю (крім осіб з інвалідністю з дитинства та дітей з інвалідністю, які одночасно з цією допомогою отримують пенсію у зв’язку з втратою годувальника або державну соціальну допомогу дитині померлого годувальника, передбачену Законом України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю»);

– одержувачам державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю;

– одержувачам тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату.

У разі виникнення питань, зокрема, щодо права на виплату 1000 гривень, пенсіонерів та одержувачів соцвиплат просять звертатися до органів Пенсійного фонду дистанційно:

– через вебпортал електронних послуг https://portal.pfu.gov.ua
– надсилати електронні звернення через інформаційну сторінку за посиланням: https://www.pfu.gov.ua/23131-elektronne-zvernennya-aplikatsijna-forma/ або на електронну адресу [email protected].
– телефонувати до Контакт-центру Пенсійного фонду України за номерами:
    0-800-503-753
   (044) 281-08-70
   (044) 281-08-71

Нагадаємо:

  • 23 березня міністерка соціальної політики України Марина Лазебна повідомила, що у квітні пенсіонери та одержувачі соціальної допомоги отримають одноразові доплати у тисячу гривень у зв’язку з введенням карантину через коронавірус.
  • 1 квітня 2020 року Кабінет міністрів України прийняв постанову №251 про збільшення виплат пенсіонерам старше 80 років і виплату одноразової грошової допомоги деяким категоріям населення.
  • 13 квітня Верховна Рада України ухвалила закон про зміни до державного бюджету на 2020 рік, пов’язані зі створенням фонду протидії коронавірусу. Окрім іншого, збільшується фінансування Пенсійного фонду на 30 млрд грн.