КМУ знову підтримав проєкт постанови Ради про передачу у держвласність собору ПЦУ в Сімферополі – Климент

Новини
Кафедральный собор святих рівноапостольних князів Володимира та Ольги ПЦУ в Сімферополі Фото: RFE/RL

Кабмін України 6 травня повторно підтримав проєкт постанови Верховної Ради про передачу з комунальної у державну власність на час окупації Криму Росією єдиного в Сімферополі кафедрального собору святих Володимира і Ольги Кримської єпархії Православної церкви України (ПЦУ).

Про це Центру журналістських розслідувань повідомив архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент.

Він зазначив, що Кабмін підтримав проєкт постанови Верховної Ради України «Про деякі питання захисту права на свободу світогляду та віросповідання вірян Кримської єпархії Української православної церкви (Православної церкви України) та збереження приміщення Кафедрального собору святих рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги».

«За підписом прем’єр-міністра ця постанова буде направлена до ВРУ для прийняття. У документі визначено, що тимчасово, на період окупації, необхідно передати з комунальної власності АР Крим у державну власність Кафедральний собор, який знаходиться в місті Сімферополь, і на КМУ покладено здійснити відповідні заходи щодо передачі цього майнового комплексу», – сказав владика Климент.

Раніше цей проєкт постанови ВРУ був підтриманий попереднім складом Кабміну на чолі з Олексієм Гончаруком, але потім був відкликаний за процедурними нормами через відставку уряду.

Архієпископ Климент у коментарі виданню Крим.Реалії також закликав народних депутатів проголосувати за цей проект постанови Верховної Ради, щоб підтримати права віруючих українців в окупованому Криму.

«Я звертаюся до голови Верховної Ради Дмитра Разумкова і до депутатів. Після того, як уряд зробив усе, щоб ухвалити цю постанову, відповідальність за подальшу долю Кафедрального собору в Сімферополі, єдиного духовного осередку в Криму, лежатиме на кожному з депутатів. Прошу відкинути амбіції, особисту неприязнь, що вирує у Верховній Раді, та ухвалити цю постанову», – сказав він.

Як повідомлялось, у Криму «судові пристави» вимагають від Управління кримської єпархії ПЦУ оплатити на користь «міністерства майнових і земельних відносин Криму» судові збори в сумі 50 тис. рублів за справою, розглянутою «Арбітражним судом Республіки Крим», який зобов’язав єпархію передати будівлю єдиного в Сімферополі кафедрального собору святих Володимира і Ольги «Мінмайна Криму». У разі несплати збору «пристави» загрожують описати та вилучити церковне майно.

Нагадаємо: 

  • 28 червня 2019 року «Арбітражний суд Республіки Крим» зобов’язав Кримську єпархію ПЦУ (раніше УПЦ КП — ред.) передати будівлю єдиного в Сімферополі кафедрального собору святих Володимира і Ольги «міністерству майнових і земельних відносин Криму», робітники якого вже почали будівельні роботи в будівлі без відома єпархії.
  • 24 липня архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент після повернення до Сімферополя виявив, що з храму вкрали всі церковні речі Кримського єпархіального управління.
  • За словами владики Климента, за п’ять років окупації Криму Росією українська церква залишилась єдиним консолідуючим фактором для українців, які мешкають на півострові. Саме церква дозволяє їм зберігати свою національну культуру і свою українську ідентичність.
  • Українська громада окупованого Криму готує звернення до ЄСПЛ, який розглядає справу про знищення храму Православної церкви України у Сімферополі.
  • На початку березня 2020 року Кабінет міністрів України ухвалив проект постанови про тимчасову передачу на час окупації Криму з комунальної в державну власність єдиного в Сімферополі кафедрального собору святих Володимира і Ольги Кримської єпархії ПЦУ. Документ був направлений до Верховної Ради.