Севастополь можуть перевести на погодинну подачу води

Новини
Фото: Крыминформ

Запасу Черноріченського водосховища, яке є основним джерелом питної води для окупованого Севастополя, вистачить до кінця жовтня, якщо не вводити обмеження подачі води і якщо не зміниться ситуація з припливом води у водосховищі.

Про це повідомив «т.в.о. губернатора» Михайло Развожаев, пише видання ««Примечания».

За його інформацією, зараз Чорноріченське водосховище наполовину наповнено і, умовно кажучи, воно поповнюється – нижче половини критичної позначки не йде вода. Але, звичайно, жителям міста доведеться економити воду, уточнив Развожаев.

«Перш за все це стосується використання питної води як технічної – тут вже всі заходи проводяться. З дачниками за моїм дорученням переговори проведені, виробили рішення, що ті, у кого є свердловини, зараз їх відкриваємо, у кого немає, їм буде подаватися вода по годинах.

Поки обмеження – тільки по садовим товариствам. У місті поки ми ніяких обмежень не вводимо», – сказав т.в.о. губернатора в ефірі урядового телеканалу« СТВ ».

У прес-службі уряду Севастополя повідомили, що для садових товариств, що знаходяться в південній частині міста, графік погодинної подачі води вводиться з 15 травня.

СТ, у яких є договори на цілорічне водопостачання по зменшеному діаметру водоміра, продовжать отримувати питну воду в повному обсязі. Додатково розроблено графік з’єднатися водоміра більшого діаметра.

Для садових товариств без цілорічного водопостачання встановлений графік подачі води, його можна прочитати ТУТ.

Садові товариства, що мають на своєму балансі робочі свердловини технічної води і мають ліцензії, повинні максимально використовувати дозволений дебет. Інформація про робочих свердловинах повинна бути надана в Севпріроднадзор і ГУП «Водоканал» для коригування графіка і часу подачі води, в тому числі необхідно надати списки свердловин в неробочому стані – «Водоканал» в рамках своїх технічних можливостей готовий допомогти у відновленні працездатності, а Севпріроднадзор допоможе в підготовці необхідних документів.

З питань водопостачання СТ влітку можна звернутися в диспетчерську службу ГУП «Водоканал» за телефонами: 54-42-68, 54-47-80 (цілодобово). А також по телефону 49-25-52 у відділ надрокористування Севпріроднадзора (в робочі дні – з 9.00 до 18.00, в п’ятницю – з 9.00 до 16.45).

Станом на 3 квітня сумарний запас води в кримських водосховищах природного стоку становить 113,7 млн ​​кубометрів, що на 96,8 млн кубометрів менше, ніж в минулому році на цю дату.

Північно-Кримський канал наповнено водою: з 11 березня розпочалося наповнення каналу дніпровською водою. 3 квітня русло ПКК на території Херсонської області заповнено до робочих рівнів: забезпечено наповнення Олександрівського і Перекопського каналів, а також міжгосподарських мереж. Але до окупованого Криму вода почне надходити лише після деокупації, повідомили в представництві Президента в АРК.

Управління Північно-Кримського каналу опублікувало фотографії його наповнення.

Нагадаємо:

  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року припинила   подачу води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал.
  • 5 березня в ефірі програми «Право на владу» новообраний прем’єр-міністр України Шмигаль висловив думку, що воду в окупований Крим треба подавати, тому що там живуть українці. Пізніше Шмигаль написав в соцмережі, що Україна не може подавати воду в окупований Крим до повернення його по свій суверенітет.
  • 6 березня в ході Години запитань до уряду у Верховній Раді Денис Шмигаль заявив, що Україна не буде поставляти воду для промислових і військових об’єктів Криму, але має забезпечити українцям на півострові воду «для господарських потреб, для пиття, хоч цистернами, хоч каністрами, хоч бутлями» в разі «необхідності або гуманітарної загрози».
  • Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров вважає, що скандальна заява Дениса Шмигаля про можливість подачі води в окупований Крим, озвучена ним на тлі посилення на півострові репресій і переслідування кримських татар і етнічних українців з боку російських окупантів, по суті, стало підлим ударом в спину тих, хто не змирився з окупацією Криму і залишаються вірними Українській державі.