Суд у РФ залишив у силі вирок кримськотатарському журналісту і активісту Мемедемінову

Новини
Наріман Мемедемінов Фото: Facebook Крымская солидарность

У РФ апеляційний військовий суд міста Власіха (Московська область) 14 травня розглянув апеляційну скаргу на вирок кримському блогеру, громадянському журналісту Наріману Мемедемінову, засудженому 2 жовтня 2019 року до 2,5 років в колонії-поселенні за обвинуваченням у нібито публічних закликах до терористичної діяльності за публікацію на каналі Youtube в 2012-2013 роках новинних відеороликів. Залишив у силі вирок.

Як повідомляє об’єднання Кримська солідарність, в ході апеляційного оскарження на вирок суд ухвалив залишити в силі рішення суду в 2,5 років позбавлення волі в колонії-поселенні, а також заборони займатися адмініструванням сайтів протягом 2 років. Рішення винесла судова колегія в складі: Ушакової М.В., Дарніцина А.Г. і Ракова А.В.

В ході дебатів Мемедемінов подав дві заяви, в яких він звернув увагу суду на протиріччя факту переслідувань щодо нього основам Четвертої Женевської Конвенції. Також він заявив свою вимогу на вказівку його національності в матеріалах справи.

«Є достатня кількість прецедентів вищевказаного, коли засуджених кримських татар, жителів Криму, називають уродженцями Узбекистану або Таджикистану. У більшості кримських татар дійсно місцем народження є республіки Середньоазіатської частини колишнього СРСР, тому що мій народ був злочинно депортований в 1944 році за наказом злочинців на чолі зі Сталіним», – звернувся до суду Мемедемінов.

Свою кримінальну справу він назвав політичним переслідуванням і заявив, що не має ілюзій щодо справедливості судочинства у його справі.

«Я неодноразово заявляв про те, що будь-яке рішення знаходиться не в руках людей, будь-яке рішення в руках Всевишнього Господа. Тому все, що сталося, або буде відбуватися, тільки лише відбудеться з волі Всевишнього», – виступив Мемедемінов в суді.

Нагадаємо:

  • 22 березня 2018 року в окупованому Криму російські силовики в селі Холмовка Бахчисарайського району обшукали будинок кримськотатарського активіста, блогера Нарімана Мемедемінова, затримали його і відвезли на допит в «кримське управління ФСБ» в Сімферополі. Активіста обвинуватили в нібито закликах до здійснення терористичної діяльності за ст. 205.2 КК РФ за публікацію на каналі Youtube в 2012-2013 роках новинних відеороликів.
  • 23 березня 2018 року«Київський районний суд» Сімферополя заарештував Мемедемінова.
  • 2 жовтня 2019 року Південний військовий окружний суд в Ростові-на-Дону засудив Нарімана Мемедемінова до 2 років і шести місяців позбавлення волі в колонії-поселенні.