США в ОБСЄ закликали РФ припинити незаконний військовий призов у Криму

Новини
Постійний представник США в ОБСЄ Джеймс Гілмор Фото: osce.usmission.gov

США закликали Росію припинити незаконний військовий призов в окупованому Криму, що є прямим порушенням норм міжнародного гуманітарного права та обов’язків, які взяла на себе РФ, підписавши Четверту Женевську конвенцію.

Про це заявив постійний представник США при ОБСЄ Джеймс Гілмор на засіданні Постійної ради ОБСЕ у Відні.

«Ми хотіли б звернути увагу на те, що російська влада продовжує здійснювати призов мешканців Криму до російських збройних сил. Примусове залучення осіб, які захищені Четвертою Женевською конвенцію, до служби у збройних силах ворожої держави – це грубе порушення Женевської конвенції та зобов’язань, які Російська Федерація взяла на себе підписавши Женевську конвенцію. Ще раз, порушення міжнародних норм та практики, і зобов’язань, які Російська Федерація взяла на себе і зараз порушує», – сказав Гілмор.

Він нагадав, що з 2015 року Росія проводить щорічні весняно-осінні військові призови в Криму. При цьому за неучасть у призові кримчанам призначається кримінальне покарання. Станом на осінь 2019 року до Збройних сил РФ були призвані 20600 чоловіків, частина з яких була направлена на військові бази в Російській Федерації. Навесні цього року РФ планує призвати ще 3300 кримчан, тож загальна кількість призваних Росією мешканців Криму становитиме майже 24000 осіб.

«Окрім примушування тисяч жителів Криму до служби в її збройних силах, застосовуючи закон, що передбачає кримінальне покарання за відмову від обов’язкової військової служби в російських збройних силах, Росія порушила кримінальні справи проти тих, хто чинить опір», – додав американський дипломат.

Зокрема, вказав він, правозахисна організація Human Rights Watch у 2019 році виявила в окупованому Криму 71 кримінальну справу про ухилення від призову до військової служби та 63 обвинувальних вироки в період між 2017 та 2019 роками. Кримська правозахисна група зафіксувала вісім таких справ лише у лютому 2020 року. Фактична кількість таких кримінальних справ, ймовірно, є значно більшою.

«З цих записів видно, що призови жителів Криму до російських збройних сил суперечать міжнародному гуманітарному законодавству щодо військових окупацій. Ми закликаємо Росію негайно припинити кампанію призову жителів Криму, припинити інші зловживання та повернути контроль над півостровом Україні. Грубі порушення міжнародного права повинні припинитись», – наголосив представник США в ОБСЄ.

Нагадаємо:

  • У квітні 2018 року Україна в Раді Безпеки ООН вимагала від РФ припинити призов мешканців Криму в російську армію.
  • У жовтні 2018 року Україна звернулася до Міжнародного кримінального суду через незаконний призов своїх громадян у окупованому Криму до російської армії, що є черговим доказом здійснення РФ воєнного злочину на півострові, оскільки згідно статті 51 IV Женевської конвенції країна-окупант повинна утримуватись від залучення у будь-якому вигляді населення окупованих територій до військової служби.
  • МУС кваліфікував анексію Криму як міжнародний збройний конфлікт між Україною і РФ.
  • Навесні 2019 року зібрані експертами докази незаконного призову в армію РФ в Криму були отримані офісом прокурора Міжнародного кримінального суду. Експерти КПГ висловлюють надію, що ці матеріали допоможуть прокурору МКС відкрити розслідування по Україні, в тому числі щодо військових злочинів в Криму. Крім того, ці відомості допоможуть в роботі на міжнародному рівні для припинення незаконного призову в Криму.
  • Чому призов до армії РФ в окупованому Криму є військовим злочином, розповів Олександр СЄДОВ, аналітик Кримської правозахисної групи в програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).