Окупанти продають вкрадений український газ у Криму за 10% вартості

Новини
Морська стаціонарна платформа на газовому родовищі Стрілкове Фото: investigator.org.ua

Російські торги з продажу українського газу, що зберігається у Глібовському газосховищі, яке після окупації Криму в 2014 році вкрадено в України, перенесено з 7 на 25 червня, а початкову ціну знижено на 90%.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань

Сповіщення про продаж 11,5 мільйонів кубометрів природного газу з Глібовського газосховища опубліковано на російському офіційному сайті для розміщення інформації про проведення торгів torgi.gov.ru.

«Природний газ в об’ємі 11 593 488 куб.м., після уцінки 90%. Майно знаходиться у федеральній власності і розташовується на зберіганні за адресою: РК, Глібовське підземне сховище газу у ГУП РК «Чорноморнафтогаз»», – сказано у розділі «характеристика майна» сповіщення про торги. 

Ціна лоту після уцінки становить 1,53 млн рублів. 

Скріншот: сайт torgi.gov.ru

Прийом заявок на участь у торгах завершується 23 червня 2020 року, а розгляд заявок призначений на 25 червня. 

Газ був виставлений на торги у квітні 2020 року. У попередньому повідомленні  зазначалося, що розгляд заявок відбудеться 7 червня 2020 року, початкова ціна була встановлена у розмірі  6,1 млн руб., хоча в січні 2020 року «Ростовська лабораторія судових експертиз» оцінила ринкову вартість газу в 15,3 млн руб.

Газ, що зберігається у Глібовському газосховищі, було видобуто у 2014-2015 роках на Стрілковому газовому родовищі, яке на той час перебувало у власності ПРАТ «Пласт» (Україна). 

«Це газ, видобутий на Стрілковому газовому родовищі, що знаходиться на Арабатський стрілці Херсонської області. 18 млн кубометрів цього газу протягом 2014-2015 в межах спільної діяльності закачано в підземне сховище газу. І відповідно на той час ПРАТ Пласт, мабуть,не платив там за зберігання і транспортування газу, тому цей газ виставили на аукціон – 11 млн куб м. ця інформація про аукціон дякуючи вашим колегам у нас з’явилася і ми звернулися до прокуратури АРК до СБУ з метою фіксації та реагування на цей злочин. Бо цей газ належить Україні, він з українського газового родовища», – пояснила походження газу генеральний директор ДАК «Чорноморнафтогаз» Світлана Нєжнова в коментарі Центру журналістських розслідувань.

Нагадаємо:

  • Російська влада намагалася продати на торгах в Криму 11,5 мільйона кубометрів природного газу з Глібовського газосховища, яке після окупації Криму в 2014 році було вкрадено в України.
  • У перші дні окупації Криму, коли російські військові захоплювали самопіднімальні бурові установки та інше технологічне обладнання ДАТ «Чорноморнафтогаз», і брали під контроль український шельф, керівництво ЧНГ терміново передало родовища Стрілецьке в Азовському морі й Архангельське в Чорному морі приватній структурі – ПрАТ «Пласт», підконтрольної нардепу Олександру Онищенко.
  • 20 вересня 2017 року НАК «Нафтогаз України» і її шість дочірніх компаній подали до суду, сформованого при Постійної палаті Третейського Суду в Гаазі, позовну заяву про відшкодування збитків, заподіяних незаконним захопленням Російською Федерацією активів в АР Крим.
  • В січні 2020 року виконавчий директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко повідомив, що компанія подає оновлені позови проти Росії до Третейського суду Гааги, вимагаючи зобов’язати РФ виплатити групі понад $7 млрд компенсації за втрату можливості використовувати своє майно в Криму.