Російська влада намагається продати 11,5 млн куб природного газу з вкраденого українського газосховища в Криму

Новини
Морська стаціонарна платформа на газовому родовищі Стрілкове Фото: investigator.org.ua

Російська влада намагається продати на торгах в Криму 11,5 мільйона кубометрів природного газу. Газ знаходиться в Глібовському підземному газосховище, яке після окупації Криму в 2014 році вкрадено в України.

Як повідомляє видання Крим.Реаліі, газ, виставлений на аукціон, кілька років тому здобули в Стрілковому Херсонської області, але в підсумку він був оголошений «федеральною власністю».

«Газ з Глібовського сховища був виставлений на продаж Міжрегіональним територіальним управлінням «Федерального агентства з управління держмайном у Криму» ще в квітні. Заявки на торги приймаються до 7 червня, а сам аукціон запланований на 12 червня. Стартова ціна газу – 6,1 мільйона рублів. Хоча спочатку, в січні цього року, «Ростовська лабораторія судових експертиз» оцінила його ринкову вартість в 15,3 мільйона рублів», – пише видання.

«Майно продається в тому вигляді, в якому воно є. Продане майно поверненню не підлягає», – сказано в документації торгів.

У документах йдеться про те, що газ є «федеральною власністю» на підставі постанови «світової судової ділянки № 92 Чорноморського судового району Криму» від 15 травня 2017 року.

У розпорядженні Крим.Реаліі виявилася копія постанови «мирового судді Чорноморського судового району», згаданого в документації торгів, на підставі якого газ з Глібовського газосховища визнаний «федеральною власністю».

Документ розкриває подробиці походження цього газу. З нього випливає, що блакитне паливо спочатку було українським – його закачування з Херсонської області до Криму реверсом тривала і після російської анексії півострова.

Цей факт підтверджений розслідуванням російської Центральної енергетичної митної служби, яка встановила, що в 2014-2015 роках «в потужності кримського «Чорноморнафтогазу» надходив на зберігання природний газ українського походження, добутий на Стрілковому газовому родовищі на території України без сплати митних зборів і податків». Про це йдеться в рішенні суду.

Представник ГУП «Чорноморнафтогаз» на судовому засіданні заявив, що український газ в Глібовське газосховище закачували обхідними шляхами, оскільки основний газопровід в Криму контролювали російські військові.

ПАТ «ДАТ Чорноморнафтогаз» знову стало повноправним газодобувним підприємством. Компанія повернула собі Стрілецьке родовище в Азовському морі, яке раніше експлуатувала фірма «Пласт» біглого нардепа Олександра Онищенка, і почала постачання газу споживачам Генічеського району Херсонської області, повідомила глава правління ПАТ «ДАТ Чорноморнафтогаз» Світлана Нєжнова в ефірі програми Питання національної безпеки (проект Центру журналістських розслідувань, Чорноморська ТРК, ефір 18 квітня 2017 року).

Нагадаємо:

  • У перші дні окупації Криму, коли російські військові захоплювали самопіднімальні бурові установки та інше технологічне обладнання ДАТ «Чорноморнафтогаз», і брали під контроль український шельф, керівництво ЧНГ терміново передало родовища Стрілецьке в Азовському морі Архангельське в Чорному морі приватній структурі – ПрАТ «Пласт», підконтрольної нардепу Олександру Онищенко.
  • На початку січня 2016 року у Генічеську стався газовий колапс. Чотири доби близько двох тисяч жителів залишалися без газу. У жовтні ситуація повторилася. У Генічеську близько 4 тисяч абонентів залишилося без газопостачання з вини ПАТ «Пласт», яке постачало газ в місто і район з родовища Стрілецьке в Азовському морі.
  • У січні 2017 року Світлана Нєжнова повідомила, що ПрАТ «Пласт», готове розірвати договір про спільну діяльність з кримським «Чорноморнафтогазом», укладений після окупації півострова з незаконним керівництвом підприємства. Родовище має перейти відтвореному після анексії на материковій частині України ПАТ «ДАТ Чорноморнафтогаз» (докладніше про цю історію дивіться в розслідуванні «Зелені чоловічки і блакитне паливо»).
  • 20 вересня 2017 року НАК «Нафтогаз України» і її шість дочірніх компаній подали до суду, сформованого при Постійної палаті Третейського Суду в Гаазі, позовну заяву про відшкодування збитків, заподіяних незаконним захопленням Російською Федерацією активів в АР Крим.
  • 27 лютого 2019 року Постійна палата третейського суду в Гаазі визнала, що Росія винна у втраті НАК «Нафтогаз України» своїх активів у окупованому Криму.
  • Наприкінці червня 2019 року НАК «Нафтогаз України» та його дочірні підприємства подали до Трибуналу при Постійній палаті Третейського Суду в Гаазі позовну заяву щодо розміру компенсації збитків, завданих експропріацією активів групи Нафтогаз в окупованому Криму в сумі $5,2 млрд.
  • В січні 2020 року виконавчий директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко повідомив, що компанія подає оновлені позови проти Росії до Третейського суду Гааги, вимагаючи зобов’язати РФ виплатити групі понад $7 млрд компенсації за втрату можливості використовувати своє майно в Криму. 10 лютого 2020 року Юрій Вітренко повідомив, що Нафтогаз завершує підготовку до чергового подання документів у рамках арбітражного процесу проти РФ щодо втрачених активів в окупованому Криму. Загальна сума компенсації, включно з відсотками, оцінюється у $8 млрд.