В Криму «суд» затягує розгляд скарги про недопуск адвоката Полозова до захисту Чубарова

Новини
Адвокат Микола Полозов Фото: Facebook Николай Полозов

В окупованому Криму «Київський районний суд» Сімферополя затягує процес оскарження адвокатом Миколою Полозовим рішення «кримського управління Слідкому РФ» про недопуск його до захисту в «справі» про обвинувачення голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова в нібито організації масових заворушень і закликах до «порушення територіальної цілісності РФ» в ході мітингу біля Верховної Ради АРК 26 лютого 2014 року.

Про це Полозов повідомив агентству Укрінформ.

«У «справі» Рефата Чубарова відбувається дивна тяганина навколо процесу оскарження мною рішення Слідчого комітету Росії про недопуск мене до справи як захисника», – сказав Полозов.

За його словами, спочатку «Київський районний суд» Сімферополя заявив, що в них немає відомостей про місце перебування Чубарова, його контактних даних. «І це при тому, що тим же судом 2015 року було прийнято рішення про взяття Чубарова під варту», – наголосив адвокат.

Він пояснив, що після цього до відома «суду» було представлено український номер телефону Рефата Чубарова. Цього разу «суд» заявив, що в нього, нібито, «відсутня технічна можливість здійснювати телефонні дзвінки за межі РФ».

За припущеннями Полозова, така тяганина пояснюється тим, що російське слідство хотіло б завершити слідчі дії стосовно Чубарова у «справі 26 лютого» без протидії Полозова, який знає цю справу досконально, оскільки в її рамках захищав заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза і навіть написав окрему книгу.

Наприкінці квітня адвокат Полозов подав документи на оскарження постанови «кримського управління Слідкому РФ», який відмовив йому в допуску до справи проти голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова як захисника. За словами адвоката, підставою для відмови йому в допуску до справи слідство вказувало, що раніше він захищав Ахтема Чийгоза в рамках «справи 26 лютого», співучасником якої слідчий вважає Рефата Чубарова. При цьому, як підкреслює Полозов, російське законодавство «не забороняє одному адвокату бути захисником відразу декількох обвинувачених, які є фігурантами однієї справи».

Нагадаємо:

  • У березні 2020 року «кримське управління Слідкому РФ» порушило кримінальну справу стосовно голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова за нібито «організацію масових заворушень» під час проведення проукраїнського мітингу 26 лютого 2014 року біля Верховної Ради АРК. Чубаров вважає, що окупанти намагаються залякати кримчан перед запланованою Меджлісом на 3 травня ненасильницької акцією – пішого маршу з материкової України в Крим.
  • 31 березня «кримське управління Следкома РФ» заочно пред’явило обвинувачення Чубарову в нібито «організації масових заворушень» і в закликах до «порушення територіальної цілісності РФ» на мітингу 26 лютого 2014 року.
  • 26 лютого 2014 року біля кримського парламенту відбулися два мітинги – за збереження територіальної цілісності України, організований Меджлісом кримськотатарського народу, і сепаратистський мітинг прихильників «Русского единства». Організаторами заходів виступили голова Меджлісу Рефат Чубаров і лідер «Русского единства» Сергій Аксенов. Тоді в результаті тисняви і сутичок двоє людей загинули.
  • 29 січня 2015 року слідчий комітет Росії порушив за цим фактом кримінальну справу. Російськими силовиками в окупованому Криму був затриманий заступник голови Меджлісу Ахтем Чийгоз за підозрою «в організації і участі в масових заворушеннях 26 лютого 2014 року».
  • 11 вересня 2017 року «Верховний суд Республіки Крим» засудив Ахтема Чийгоза до 8 років позбавлення волі в колонії загального режиму. Його обвинуватили в «організації масових заворушень» під час мітингу біля Верховної Ради АРК за територіальну цілісність України 26 лютого 2014 року, напередодні окупації Криму Росією.