Україна не має інформації про майже 150 тис. пенсіонерів, які проживають на окупованому Донбасі – Лазебна

Новини
Марина Лазебна, міністерка соціальної політики УкраїниФото: msp.gov.ua

Міністерка соціальної політики України Марина Лазебна зазначає, що держава не володіє інформацією про майже 150 тис. пенсіонерів, які проживають на тимчасово окупованій території Донбасу. Україна готова відновити виплату їм пенсії в разі проходження верифікації.

Про це міністр повідомила в інтерв’ю агентству Інтерфакс-Україна.

«Станом на 2014 рік там (на непідконтрольною території Донбасу – ред.) було 1,2 млн пенсіонерів. І 90% з них хоч раз за 6 років зверталися по виплату пенсій. Інформації про інших майже 150 тис. осіб у нас немає. Я розмовляла з деякими міжнародними організаціями, щоб вони допомогли нам виявити таких людей, можливо, навіть перевезти. Ми б протягнули їм руку допомоги, держава готова взяти їх під опіку: відновити пенсію, надати реабілітацію», – сказала Лазебна.

Вона підкреслила, що всім людям, які заявлені в реєстрі, держава здійснює всі виплати на картки.

«Є закони України, постанови, згідно з якими люди повинні прийти, і всім, хто звернувся, ми платимо пенсії і всі виплати. Єдина складність – необхідність верифікації. Зараз ми думаємо над вдосконаленням і спрощенням механізму отримання людьми нарахованих виплат», – додала Лазебна.

На питання щодо людей, кому пенсія все ж не нараховувалася, чи буде після деокупації за ними збережені накопичення пенсій за весь цей період, і яким чином вони будуть виплачуватися, вона підкреслила, що це політичне рішення.

«Коли буде встановлено українську владу на тій території, ми точно цих людей візьмемо під опіку і розробимо посилені соціальні механізми», – зазначила міністерка.

Крім того, вона вважає важливим, складним і вимагає індивідуального підходу до кожного випадку питання страхового стажу тих, хто працює на окупованій території.

«Є варіанти і механізми підтвердження стажу, пільговий облік. Але над цим треба подумати», – зазначила Лазебна.

Нагадаємо:

  • 5 лютого 2020 року Верховна Рада відправила на повторне читання законопроєкт №2083-д про право на пенсію для жителів ОРДЛО – «Про внесення змін до деяких законів України щодо реалізації права на пенсію».
  • Правозахисники переконані, що позбавлення внутрішньо переміщених осіб (ВПО) і жителів тимчасово окупованих територій країни права на отримання пенсійних виплат є найбільш масштабною дискримінацією в Україні, від якої страждають сотні тисяч людей.
  • Комітет ООН з економічних, соціальних і культурних прав рекомендує Україні забезпечити доступ до пенсій і спростити процедуру реєстрації народження і смерті для мешканців окупованих територій Донбасу.
  • Правозахисниця, юристка громадської організації «Громадський холдинг «ГРУПА ВПЛИВУ» Марія Красненко вказуэ, що через відсутність затвердженого Кабміном України порядку виплат Пенсійним фондом боргів по пенсіях внутрішньо переміщеним особам заборгованість з виплати пенсій пенсіонерам-переселенцям становить майже 600 млн грн. Тому треба або скасувати норму про особливий порядок виплат, або розробити механізм, який дозволить здійснити ці виплати.