В ООН закликали сторони конфлікту на Донбасі вжити скоординовані заходи щодо відкриття КПВВ на лінії розмежування

Новини
КПВВ «Станиця Луганська», Луганська область Фото: vostok-sos.org

В ООН закликали всі сторони конфлікту на Донбасі вжити скоординовані і реалістичні заходи щодо відкриття КПВВ на лінії розмежування. Зараз повноцінно працює лише КПВВ «Станиця Луганська» в Луганській області, в той же час на двох відкритих на підконтрольній території КПВВ в Донецькій області проходу немає через те, що навпроти них закриті КПП на окупованій території.

Про це заявила координатор системи ООН в Україні Оснат Лубрані, повідомляє агентство Інтерфакс-Україна.

«ООН позитивно оцінює часткове відкриття трьох КПВВ, але нагадує всім сторонам про необхідність прийняття скоординованих і реалістичних заходів. Ми повинні думати про людей і повинні робити все, щоб уникати нічних черг на пунктах і скупчень під час активізації бойових дій на лінії фронту. Крім того, що люди ризикують життям в таких умовах, така процедура перетину є особливо небезпечною в умовах пандемії, оскільки неможливо забезпечити соціальну дистанцію, санітарно-гігієнічні засоби або індивідуальний захист», – сказала Лубрані.

Вона підкреслила, що рада тому, що при активній участі уряду України певні гуманітарні ослаблення були представлені, що дало можливість людям, які мають гостру необхідність, перетнути лінію розмежування.

«Криза, пов’язана з пандемією COVID-19 і обмеження для припинення поширення вірусу, поглибили і без того скрутне становище вразливих категорій населення, яке постраждало від конфлікту. Закриття лінії розмежування 21 березня залишило, щонайменше 300 тисяч чоловік похилого віку без пенсій, понад 160 тисяч людей не змогли скористатися готівкою, тисячі сімей були розділені і не могли отримати життєво важливі послуги», – зазначила Лубрані.

Координатор системи ООН в Україні також вказала, що поки Україна і весь світ переживають кризу, викликану пандемією COVID-19, конфлікт в східних областях триває і не виходить з фази загострення, піддаючи вразливі категорії населення ще більшій небезпеці.

Як повідомлялось, за інформацією віце-прем’єра – міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексія Резнікова, на сьогодні 272 тисячі пенсіонерів, які мешкають на тимчасово окупованих територіях Донбасу, чекають відкриття КПВВ на лінії розмежування, аби нарешті отримати пенсії, які накопичились на їх рахунках за час карантину. Кабмін, Пенсійний фонд і Ощадбанк готові до соцвиплат.

Нагадаємо:

  • 10 червня на Донбасі відкрилися після карантину КПВВ «Мар’їнка» (Донецька область) і пішохідний КПВВ «Станиця Луганська» (Луганська область). Всім, хто слідує з тимчасово окупованої території України, роблять безконтактний температурний скринінг тіла і проводять опитування щодо контакту з хворими на COVID-19. Людей (крім тих, хто прибуває для участі у ЗНО) пропускають тільки за умови згоди на проходження самоізоляції з використанням єдиного електронного сервісу «Дій вдома», або обсервації.
  • З 28 червня «влада» так званої «ДНР» закрила єдиний працюючий на території Донецької області КПВВ «Оленівка» на лінії розмежування, який знаходиться навпроти українського КПВВ «Новотроїцьке» і був відкритий лише 22 червня після тримісячної перерви в роботі через введення карантину. Причина закриття – нібито погіршення ситуації з пандемією коронавірусу на підконтрольній Україні території.
  • За інформацією Держприкордонслужби України, на Донбасі окупанти блокують роботу всіх КПВВ в Донецькій області. На лінії розмежування пропуск громадян здійснюється лише у КПВВ «Станиця Луганська» у Луганській області.
  • «Влада» так званої «ДНР» розробляє «альтернативні механізми» пропуску через КПВВ на лінії розмежування, які вони закрили 28 червня.