Опублікований алгоритм припинення самоізоляції для тих, хто перетнув КПВВ

Новини
самоизоляция
Фото: dzerkalo.media

Докладну інструкцію припинення самоізоляції для тих, хто перетнув державний кордон або контрольні пункти в’їзду-виїзду з Донбасу і Криму опублікував Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України.

Дострокове припинення самоізоляції у зв’язку з перетином державного кордону або КПВВ можливо:

тільки для осіб, які перебувають на самоізоляції у зв’язку з перетином державного кордону та КПВВ протягом останніх 14 днів;
тільки на підставі негативного результату ПЛР-дослідження, проведеного з метою припинення самоізоляції після перетину кордону і КПВВ;
тільки за результатами дослідження лабораторії з переліку, представленого нижче.

«Тобто людина повинна здати свій біологічний матеріал на ПЛР-дослідження лабораторії з переліку, попередньо заповнивши інформовану згоду на обробку даних. У формі необхідно обов’язково зазначити факт перетину кордону або КПВВ. Якщо він стався протягом останніх 14 днів, точну дату прибуття на територію України», – роз’яснили в Центрі громадського здоров’я.

Щоб уникнути небажаних наслідків, у формі варто вказати номер телефону, який був використаний для встановлення програми «Дій вдома».

У разі отримання негативного результату тестування на COVID-19 методом ПЛР:

лабораторія, яка безпосередньо виконала дослідження, повинна внести результат негативного дослідження в електронну систему Центру громадського здоров’я України;
дані, внесені лабораторіями, автоматично синхронізуються з сервісом «Дій вдома»;
про можливість припинення самоізоляції людина буде проінформована відповідним повідомленням сервісу «Дій вдома».

Повний список лабораторій у всіх регіонах України знаходиться тут.

Нагадаємо:

  • Кабмін вніс зміни до постанови, якою регулюється порядок самоізоляції та обсервації громадян, які перетинають КПВВ на лінії розмежування на Донбасі та на адмінкордоні з окупованим Кримом. Зокрема, передбачено припинення самоізоляції та обсервації особи у разі отримання негативного результату тестування на COVID-19 методом ПЛР, який отримано після перетину КПВВ. Аналогічний порядок передбачений і для громадян, які перетинають державний кордон України.
  • Докладні інструкції правозахисників про те, як користуватися мобільним додатком «Дій вдома» для контролю режиму самоізоляції, який повинні встановлювати громадяни на КВПП при виїзді з тимчасово окупованих територій в Донецькій і Луганській областях, а також з тимчасово окупованого Криму, читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань.
  • Поради з установки додатку «Дій вдома» від тих людей, які вже перетнули лінію розмежування на Донбасі. Правозахисниця вказала на головні помилки Кабміну України щодо відкриття КПВВ на Донбасі після карантину.