Правозахисниця вказала на головні помилки Кабміну щодо відкриття КПВВ на Донбасі після карантину

Новини
КПВВ «Станиця Луганська» Фото: Facebook Право на захист

Основна проблема відкриття КПВВ на Донбасі після карантину полягає в тому, що Кабмін України не доводить оперативно і в повній мірі інформацію до громадян, яким потрібно перетнути лінію розмежування. Це, зокрема, стосується і запровадженого порядку самоізоляції і обсервації. При цьому вся відповідальність за незнання необхідної інформації перекладається на людей.

Про це заявила правової аналітик Благодійного фонду «Право на захист» Ірина Пєцко, повідомляє портал «Донецкие новости».

За її словами, комплекс проблем сформувала непідготовленість людей спочатку до закриття КПВВ, а потім – до їх відкриття. «Відкриття, звичайно, очікуване. Але відкриття повинне бути теж підготовлено – належним чином озвучено і поінформовано, доведено до всіх зацікавлених в цьому людей», – сказала Пєцко.

Вона зазначила, що відсутність правильної комунікації з жителями окупованих територій з боку уряду України вже зараз «грає проти нас». Правозахисниця зазначила, що кожне рішення було або погано донесено до людей, або озвучувалося з запізненням, або подавалась тільки вигідна інформація, а частина її замовчувалася.

Як приклад, вона вказала на 10 червня – перший день відкриття КПВВ. «Але при цьому була відсутня інформація, що відкриття буде одностороннім, тільки з українського боку. Люди попрямували на КПВВ з певними надіями. Але ці очікування не виправдалися. І кожен мав свої втрати», – пояснила правозахисниця.

Далі, зазначила вона, 12 червня уряд прийняв ряд важливих рішень щодо роботи КПВВ і для людей, які перетинають лінію розмежування: про скасування пробного ЗНО, про скасування обсервації і введення додатку «Дій вдома» та ін. «Однак самі нормативно-правові акти з’явилися значно пізніше на сайті Кабміну. Відповідно, істотно пізніше вони були доведені до відома людей. Зокрема, це стосувалося скасування пробного ЗНО – але люди вже прибули до лінії розмежування і мали якісь очікування», – сказала Пєцко.

«Пункти обсервації в Донецькій і Луганській областях – дуже болюче для людей питання, яке так і не було до кінця вирішено. І уряд приймає рішення скасувати обсервацію для людей, які в’їжджають на підконтрольну Україні територію (Постанова КМУ №480 від 12.06.2020). І приймається рішення, що прибути на підконтрольну територію можуть тільки ті люди, які зможуть встановити мобільний додаток «Дій вдома» і замість обсервації пройдуть 14-денну самоізоляцію дома. Але інформація знову-таки не була належним чином доведена до відома людей», – зазначила аналітик.

Фото: dpsu.gov.ua

У підсумку, сказала вона, зараз через введення норми про використання додатку «Дій вдома» монітори фіксують випадки, коли дуже багато людей (в основному, малозабезпечені, пенсіонери, технічно малограмотні люди) не можуть перетнути КПВВ і прибути на підконтрольну територію. «І є ризик того, що вони виявляться заблокованими між двох пропускних пунктів в буферній зоні. А це дуже небезпечно для життя людей», – наголосила Пєцко.

Вона додала, що зміни до Постанови КМУ №815 від 17.06.2019, яка регулює процес переміщення людей і вантажів через лінію розмежування, тепер дають право Держприкордонслужбі забороняти перетин КПВВ без встановлення мобільного додатку «Дій вдома». «Але в самій постанові відсутня позиція – згода людини на самоізоляцію. І при цьому не враховується – чи є у людини технічна можливість, навички встановити цей додаток. І люди стають заручниками цієї ситуації», – зазначає правозахисниця.

«Так, органи влади діють в рамках своїх повноважень і на підставі того, що їм вказує закон. Але відповідальність і ризики лягають на людей. Це люди не можуть встановити цей додаток, це вони не знають про те, що деякі моделі телефонів не підтримують програмне забезпечення, це вони не знають – є чи ні інтернет-зв’язок на КПВВ, щоб встановити додаток», – продовжила вона.

Пєцко нагадала, що додаток «Дій вдома» необхідно також встановлювати і дітям з 14 років.

Тому, вважає вона, будь-яке рішення, яке буде в подальшому прийматися урядом у зв’язку з роботою КПВВ, має бути озвучено і заздалегідь доведено до людей – для мінімізації негативних наслідків, стовпотворіння, щоб перетин пройшло якомога комфортніше і безпечніше.

Нагадаємо:

  • 10 червня на Донбасі відкрилися після карантину КПВВ «Мар’їнка» (Донецька область) і пішохідний КПВВ «Станиця Луганська» (Луганська область). Всім, хто слідує з тимчасово окупованої території України, роблять безконтактний температурний скринінг тіла і проводять опитування щодо контакту з хворими на COVID-19. Людей (крім тих, хто прибуває для участі у ЗНО) пропускають тільки за умови згоди на проходження самоізоляції з використанням єдиного електронного сервісу «Дій вдома», або обсервації.
  • Кабмін вніс зміни до постанови, якою регулюється порядок самоізоляції та обсервації громадян, які перетинають КПВВ на лінії розмежування на Донбасі та на адмінкордоні з окупованим Кримом. Зокрема, передбачено припинення самоізоляції та обсервації особи у разі отримання негативного результату тестування на COVID-19 методом ПЛР, який отримано після перетину КПВВ. Аналогічний порядок передбачений і для громадян, які перетинають державний кордон України.
  • Докладні інструкції правозахисників про те, як користуватися мобільним додатком «Дій вдома» для контролю режиму самоізоляції, який повинні встановлювати громадяни на КВПП при виїзді з тимчасово окупованих територій в Донецькій і Луганській областях, а також з тимчасово окупованого Криму, читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань.
  • Поради з установки додатку «Дій вдома» від тих людей, які вже перетнули лінію розмежування на Донбасі.